open-navfaktor-logo
search
Podrška
Delegacija Evropske unije donirala respiratore mostarskoj bolnici
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini uručila je medicinsku opremu Centru za urgentnu medicinu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.
06.07.2020. u 11:05
get url
text

Riječ je o opremi doniranoj u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa. Govoreći o donaciji šef delegacije Johann Sattler rekao je da će oprema poslužiti i nakon što prođe pandemija koronavirusa, kao i da je osim četiri respiratora donirana i dodatna oprema koja uključuje i ultrazvučni aparat.

- Evropskoj uniji je stalo do ove regije. Želimo zaista vidjeti Bosnu i Hercegovinu dijelom Evropske unije. Svaki dan vrijedno radimo da ubrzamo taj put. Nažalost, bilo je zastoja, izgubljeno je 15 godina, ali mi idalje radimo. Naša ulaganja ovdje su velika. Pomažemo medicinski sektor sa sedam miliona eura kao i privredu pogođenu pandemijom. Hercegovina je naročito ugrožena, ponajviše sektor turizma. Za privredni sektor izdvojili smo oko 70 miliona eura. Želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao dio naše porodice. Tretiramo je kao članicu u raznim projektima. Tako je bilo i ranije i to je potvrda naše solidarnosti - izjavio je Sattler.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg zahvalio je Sattleru i ostatku delegacije EU, naglasivši da to nije samo medicinska, već i pomoć za privrednike u BiH.

- Rekao bih da je EU najlojalniji partner Bosne i Hercegovine. Razni su donatori koju pomažu, ali je u konačnici uvijek finansijer EU ili neka od njenih članica. Vjerujem da će i ova pomoć biti dragocjena za naš SKB - izjavio je Herceg, uz čestitke medicinskim radnicima na učinjenom u vremenu pandemije.

Šef odjela za anesteziju i reanimaciju SKB-a doktor Zoran Karlović kazao je da niko nema onoliko respiratora koliko situacija ubuduće može nalagati. Posebno je zadovoljan što su donirani respiratori iz EU, koji su bez sumnje kvalitetni.

- Od srca zahvaljujemo i jedno što možemo je poželjeti da podrška bude i u budućnosti, i to ne samo u respiratorima, već i u ostaloj opremi - dodao je.

I direktor bolnice Ante Kvesić konstatovao je da je riječ o vrhunskoj opremi.

- Nažalost, situacija se usložnjava. Svi smo popustili u pažnji i koncentraciji. Imamo porast broja zaraženih. Nadam se da ćemo sve to uspjeti blokirati. Dobro je da i dalje pazimo na socijalnu distancu - izjavio je Kvesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.