open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Delegacije kod nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru: Nije ljudski ovdje graditi muzej
Članovi Udruženja logoraša Mostar, predstavnici "Kruga 99“ te profesor sa Državnog univerziteta Southern Connecticut David Pettigrew ispred kapije kompleksa "Heliodrom" u mostarskom naselju Rodoč položili su cvijeće i odali počast stradalim logorašima.
07.08.2023. u 13:16
get url
text

Na ovaj su način održali i svojevrstan protest protiv izgradnje muzeja HVO-a na tom lokalitetu.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović kaže kako su došli na ovo mjesto da bi odali počast svim stradalim logorašima i da bi pokazali, kako navodi, pravo lice onih koji danas grade muzej na ovome prostoru.

FOTO: Fena

- Mi smo već navikli na zatvorenu kapiju pa samim tim ništa nas ovo nije razočaralo. Samo su potvrdili sve ono što mi godinama govorimo za te ljude koji provode takvu politiku koja je slijed svega što se događalo '93. i ’94. godine – rekao je on.

Član Predsjedništva Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Bojan Šošić dodaje da žele pokazati, ne politički, nego ljudski stav da na ovakvom mjestu i u ovakvim okolnostima nije u redu razmišljati o osnivanju muzeja HVO-a.

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida sa Državnog univerziteta Southern Connecticut David Pettigrew podržao je, kako kaže, pravo preživjelih na podizanje spomenika na ovoj lokaciji, slobodno okupljanje na komemoracijama i osnivanje muzeja za sjećanje na žrtve i edukaciju javnosti.

FOTO: Fena

On smatra da muzej HVO-a mora biti osuđen i spriječen, dok spomen-obilježja i muzeji za žrtve ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini moraju biti podržani od međunarodne zajednice.

- Muzej HVO-a predstavlja negiranje zločina i veličanje osuđenih zločinaca, što je kršenje Krivičnog zakona BiH, kršenje sličnih krivičnih zakona u EU, ali i međunarodnih moralnih normi. Takav muzej za počinitelje predstavlja ono što je Raphael Lemkin nazvao ni manje ni više nego drugom fazom genocida kada počinitelj nameće vlastiti historijski narativ i potiskuje sjećanje na žrtve i izdaje istinu – ističe profesor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.