open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Delegati iz SDA doći će na sjednicu Doma naroda, tražit će zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog HDZ-ovog prijedloga
Delegati iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine doći će na današnju sjednicu ovog doma na čijem su dnevnom redu izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su predložili HDZ-ovi delegati. 
27.04.2022. u 09:38
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Delegati iz SDA neće prisustvovati sjednici, odlučili smo tako onemogućiti usvajanje nakaradnog zakona

Prema informacijama koje smo dobili, delegati iz SDA, odnosno Klub Bošnjaka, pokrenut će pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog ovog HDZ-ovog prijedloga. 

O svemu će odlučivati Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Pijedlog zakona neće moći ponovo biti na dnevnom red ovog doma, kao ni Zastupničkog doma, dok Ustavni sud ne donese odluku. 

Prema pojašnjenju, nakon odluke suda, ponovno će o svemu odlučivati Dom naroda s tim da prijedlog mora dobiti podršku većine delegata iz svakog od tri kluba naroda. No, većine neće biti u Klubu Bošnjaka, čijih je svih pet delegata istaklo da su protiv HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, što znači da on neće biti usvojen u Domu naroda. 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a Dragan Čović je hitnu sjednicu Doma naroda bio zakazao za jučer. Međutim, sjednica je otkazana jer joj nije prisustvovalo četiri od pet delegata iz Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, te nije bilo kvoruma. Na sjednicu nisu došli delegati iz SDA te jedan iz SBB-a. Čović je za danas ponovo zakazao hitnu sjednicu s istim dnevnim redom, s početkom u 10 sati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.