open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Delegati kivni na premijera i ministra jer nisu došli: Je li rješenje rast cijene struje za 50 posto?
U nastavku današnje vanredne sjednice Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine raspravljalo se o dopuni Zakona o električnoj energiji FBiH.
29.12.2021. u 15:13
get url
text
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH

Na početku sjednice data je pauza jer su delegati tražili da premijer FBiH Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić prisustvuju sjednici, smatrajući da se radi o važnom zakonu za građane, privredu, i da je potrebno objašnjenje Vlade Federacije BiH, njeno mišljenje.

Nakon pauze sekretar Doma Izmir Hadžiavdić je izvijestio delegate da je kontaktirana sekretarka u Vladi FBiH, a gdje im je rečeno da Novalić ima sastanak sa međunarodnim zvaničnicima, te da je ista situacija i sa Džindićem zbog čega nisu u prilici da prisustvuju sjednici.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji bio je delegat Jasmin Duvnjak (SDA).

"Novalić ne smije da dođe" 

- Premijer je odbio doći na sjednicu Dom naroda. Danas je bila planirana njegova posjeta Baščaršiji sa saradnicima, ali je otkazana zbog bolesti ministrice Edite Đapo. Nema teorije da su Novaliću na džojstiku međunarodni zvaničnici. Džindić je hodnicima kritikovao Dom naroda da nećemo da se sastanemo, evo to smo učinili. Ostat ćemo ovdje i tri dana ako to doprinosi privredi. I danas premijer nakon otkazane šetnje čaršijom ima obaveze sa međunarodnim zvaničnicima. Pošto mi znamo da ne treba poskupjeti električna energija, treba tražiti da pojeftini struja u Federaciji. I šta će Novalić, obavijestiti da ne može. Novalić ne smije da dođe. Trebamo riješiti najveći problem privrede, a nemamo obavezujuće mišljenje Vlade FBiH o predloženom zakonu. I sada u sve to idemo - rekao je tokom rasprave delegat Elmedin Konaković.

Govorio je i delegat Aner Žuljević (SDP).

- Nadao sam se da će razum prevladati i da će doći premijer. Sada bih govorio o činjenicama koje kažu da smo se našli bespotrebno u problemu eskalacije cijene električne energije zato što to treba političkom kriminalu, a ne iz razloga opravdanih faktora.

Kada analizirate zašto je došlo do poskupljenja električne energije u Evropi, onda vidite da je povećanje tražnje za električnom energijom zbog slabog vjetra na sjeveru Evrope što je rezultiralo manjom proizvodnjom iz vjetroelektrana. Rastu cijena plina izazvanog remontom gasovoda koji ide iz Norveške, malim političkim igricama između EU-a i Rusije i zbog rasta certifikata CO2 koji sa 30 eura ide na 60 eura. To su okolnosti zbog kojih je u pojedinim zemljama došlo do eskalacije cijena.

E sada Bosna i Hercegovina. Mi smo jedini aktivni izvoznik električne energije na Balkanu, tako da rast cijena na vanjskim tržištima nema nikakvog utjecaja na cijenu na domaćem tržištu. Nema potrebe da povećavamo cijenu struje osim za potrebe povećanja cijena uglja koje proizvodimo iz termoelektrana. Nemamo povećanja tražnje za električnu energiju na domaćem tržištu, dvije vjetroelektrane koje imamo proizvode tri posto ukupno struje, pa njihov rad ili nerad nema nikakvog utjecaja na destabilizaciju. Nemamo sistem oporezivanja pa rast ili pad certifikata nema nikakvog efekta na konstituciju cijene, prema privrednicima.

Stanje naše elektroenergetske bilanse je da ne postoji niti jedan razlog za povećanje cijena električne energije, osim potrebe političke korupcije - rekao je Žuljević.

Poskupljenje struje za Željeznice FBiH 400 posto više 

Delegat Elmedin Konaković je predložio da se prekine sjednica dok na sjednicu ne dođu predstavnici Vlade FBiH.

- Treba da prekinemo sjednicu, da čekamo da nam kažu Novalić i Džindić kada mogu doći. Recite gdje je Novalić, otići ću tražiti da dođe - rekao je Konaković.

Za riječ se javio i delegat Zvonko Marić.

- Ponižavajuće je i pomisliti da se iz Vlade FBiH iz prikrajka smiju našim raspravama. Šaljemo poruku građanima da svoj posao radimo u punom kapacitetu. Potpuno je neregularan način sadašnjeg komuniciranja Vlade FBiH sa Domom naroda. Koliko imamo pitanja koja čekaju na odgovore, oni se ne udostoje, Vlada definitivno nije slučajno izabrala procenat od 50 posto za povećanje cijena električne energije. Riječ je o podvali. Što nisu uzeli do 20 posto, koliko je tražilo Udruženje poslodavaca FBiH. Zato što im treba alibi. Željeznice FBiH su dobile ponudu od EPBiH 190 posto povećanje, a HZHB 400 posto, i to po sistemu "uzmi ili ostavi". Od 1. januara 2022. će se obustaviti isporuka električne energije i šta će željezničari - rekao je Marić i dodao da će se poskupljenje struje itekako odraziti na životni standard građana, kazavši da u kilogramu hljeba je 80 posto struje.

Podsjećanja radi, u prijedlogu Zakona o električnoj energiji stoji da ukoliko dođe do poremećaja na tržištu električne energije na način da se cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca poveća ili smanji za više od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, Vlada Federacije može posebnom odlukom ograničiti povećanje ili smanjenje cijena snabdijevanja električnom energijom, pri čemu se isto odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže.

Govorio je i predlagač, delegat Jasmin Duvnjak.

"Nisam tu da prepadam" 

- Mi možemo žaliti građane i privredu ako ne usvojimo ovaj zakon kao funkcionalno i prijelazno rješenje. Imamo plaće za donošenje odluka. Ono što me kao parlamentarca razočarava, uz dužno poštovanje, i amandman je korektan, ne bih prejudicirao. Možda da se upitamo imamo li dovoljno znanja i informacija da mi na sebe preuzmemo odgovornost. Na ovaj način ne amnestiram Vladu. Ako ne usvojimo ovaj ili korigovani zakon, dovest ćemo u tešku situaciju našu privredu. Nisam tu da prepadam. Sa postojećim stanjem cijena, nažalost, doći će do enormnog porasta cijena za enormne kupce. Sačekajmo nekoliko sati, pa čak i da dočekamo ovdje Novu godinu za funkcionalno rješenje, ali ja ne mogu nikoga katapultirati da dođe ovdje - rekao je Duvnjak.

Delegat Aner Žuljević je kategoričan da u dopuni zakona mora stajati da cijena električne energije ne smije preći povećanje od 20 posto jer su ranije privrednici poručili da sve iznad toga neće moći izdržati.

Po završetku rasprave data je pauza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.