open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Delegati o Nacrtu zakona o sukobu interesa, predlagač Konaković bio odsutan, Čampara ga branio
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u tijelima vlasti u Federaciji BiH izazvao je obimniju raspravu na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Predlagači zakona su delegat Elmedin Konaković (NIP) i zastupnik Irfan Čengić (SDP). Današnjoj sjednici nije prisustvovao Konaković, na što je ukazao Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata Bošnjaka, a u odbranu Konakovića je stao delegat Aljoša Čampara.
15.12.2021. u 16:10
get url
text
Aljoša Čampara i Jasmin Duvnjak
Aljoša Čampara i Jasmin Duvnjak

Čengić je delegatima obrazložio razloge za izmjene i dopune Zakona i sukobu interesa.

"Mnogi kritikuju da nema premijera, ministara, a evo nema ni Konakovića"

- Razlog jeste da osam godina ne postoji tijelo za provedbu Zakona o sukobu interesa. Zakon postoji, on je na snazi, ali nema ko da ga implementira, pa nam je cilj formirati komisiju koja će implementirati - kazao je Čengić.

Delegat Duvnjak (SDA) je rekao da će Klub Bošnjaka podržati Nacrt zakona.

- Dajemo podršku usvajanju ovog bitnog zakona. Porazno je za vladavinu prava i borbu protiv korupcije da imamo vakum koji postoji u posljednjih nekoliko godina. Mnogi zvaničnici ranije su strepili od instituta sukoba interesa. Nažalost u ovom segmentu dešava se nedosljednost i nema punog nadzora u vezi sa sukobom interesa izabranih, imenovanih zvaničnika. Smatram ovaj zakon bitnim, značajnim. Žao mi je da nema kolege Konakovića, da nije tu kada se radi o aktu koji je on predložio. Mnogi kritikuju kada nema premijera, ministara kada se donose zakoni, a evo nema ni Konakovića - ukazao je Duvnjak.

Za riječ se javio delegat Aljoša Čampara (NIP) koji je kazao kako je Konaković opravdano odsutan.

- Drago mi je da je kolega Duvnjak smogao snage da prozove Konakovića koji je opravdano odsutan. Predlagač je bio prisutan kada je trebalo da obrazloži zakon, ne vidim razlog da ste iskoristili priliku da nekoga prozivate. Imate delegate Bošnjake iz SDA koji su dvaput bili na sjednici. Šta je sa vašim kolegama iz SDA? Eto samo da napravite evidenciju ko je koliko puta prisustvovao sjednicama i onda bi ovo bilo konzistentno od vas - rekao je Čampara.

Replicirao mu je Duvnjak kazavši da što se tiče Kluba Bošnjaka na početku mandata imali su devet delegata.

Izbori 2018. godine kao pokazna vježba 

- Danas ih je sedam, i od tog broja njih šestero je uglavom 100-postotno pristutno. Jedan delegat je češće odsutan, opravdano, iz zdravstvenih razloga. Nisam nastupio cinično niti destruktivno jer je dobar akt predložen, ali sam imao potrebu da kažem. Imao sam sada potrebu jer imate ljude koji kada navrate, ovdje morališu, drže moralne i etičke pridike. Nisam ličan, ali dozvolite da konstatujem da je obrnuta situacija, kolega bi bio oštriji - rekao je Duvnjak.

Potom je delegat Nijaz Musić zatražio od predsjedavajućeg Tomislava Martinovića da opomene delegate da se više fokusiraju na dnevni red, a ne da ogovaraju.

U raspravu se uključio i delegat Aner Žuljević (SDP) koji je kazao kako bi bilo efektnije da je resorno ministarstvo predložilo izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u vlasti u FBiH. On je dodao da su za sukob interesa u FBiH kriva i frankeštajnska rješenja međunarodne zajednice ukazavši na neimplementaciju rezultata Općih izbora iz 2018. godine.

- Imali smo pokaznu vježbu 2018. godine. Ljudi vježbali, glasali, to je za mene bilo ozbiljno istraživanje koje se nije manifestiralo u izvršnoj vlasti - kazao je, između ostalog, Žuljević.

Po završetku rasprave Nacrt zakoa o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u tijelima vlasti u FBiH je usvojen u Domu naroda FBiH sa zaključkom da predstavlja dobru osnovu za donošenje priedloga zakona, te da se mora provesti javna rasprava u narednih 60 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.