open-navfaktor-logo
search
Burno na sjednici
Delegati o povlačenju zakona o energiji: Nikšić ulazi u sferu vidovite Džemile...
Burno je bilo kod usvajanja današnjeg dnevnog reda Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kada je predsjedavajuću Tomislav Martinović (HDZ) prenio urgenciju federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP) o povlačenju tri zakona iz oblasti energije.
26.06.2023. u 14:33
get url
text

Predsjednik Kluba Bošnjaka Doma naroda FBiH Muamer Zukić (SDA) je rekao kako Nikšić nije objasnio zbog čega se povlače tri zakona, tačnije Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetske djelatnosti u FBiH, Prijedlog zakona o električnoj energiji FBiH i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije, te da nisu za njihovo povlačenje.

Za riječ se javio i delegat Haris Zahiragić (SDA).

- Na Klubu Bošnjaka svi delegati su donijeli jedinstven stav da zakoni trebaju ići u proceduru. Ali treba da se zna da zahtjev za povlačenje zakona nije od premijera Nikšića, zahtjev dolazi od predsjedavajućeg Tomislava Martinovića iz HDZ-a. Imali smo pauzu koja je odgodila sjednicu za sat vremena, čekalo se da premijer napiše dopis bez obrazloženja, ispunjavanje politike predsjedavajućeg. Ako povučete ova tri zakona, neću glasati za dnevni red - rekao je Zahiragić i dodao da se sjednica ne zakazuje zbog nekoliko informacija i počeo čitati dnevni red.

Na to ga je opomenuo Martinović kazavši kako svi znaju današnji dnevni red pogriješivši mu prezime.

- Ja sam Zahiragić, a ne Zahirović. Martinoviću, da mi prezime ispravno izgovarate. Dom naroda je i tačka je dnevni red i vi meni kažete da ne govorim? - rekao je Zahiragić.

Govorio je i Irfan Čengić (SDP).

- Razočaran sam zahtjevom za povlačenjem zakona, ali nisam iznenađen. Ovi zakoni su u oktobru bili u proceduri, Zastupnički dom FBiH nije radio svoj posao, tačnije, predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić. Predsjedavajući Doma naroda FBiH se dobro snašao, natjerao premijera da povuče zakone. Moje pitanje je zašto nemamo sada 10 zakona na dnevnom redu? Šta je sa zakonom o minimalnoj plaći? Zašto ne poštujete Ustav FBiH, zašto ne stavljate zakone koji su usvojeni prije 45 dana na dnevni red? Imamo zakone koji stoje u ladicama duže od godinu dana - govori Čengić.

Delegat Damir Džeba (HDZ) ne vidi ništa sporno u povlačenju zakona i podsjetio je kako je i bivši premijer FBiH povlačio zakone u posljednjem momentu iz parlamentarne procedure. On je spočitao delegatima koji ne ustaju kada govore, da bi mu drugi delegati odgovorili da ne ustaju jer se ne vide čitavi na YouTube prijenosu i da to treba popraviti.

Delegat Emir Dautović (NES) je rekao kako premijer ima pravo povući zakone, ali traži da im se kaže koje su ingerencije delegata.

- U obrazloženju premijera stoji da se razmatranje odgađa do sljedeće sjednice, a nakon što ih razmotri Zastupnički dom FBiH!? Je li mi to ne možemo razmatrati dok to ne učiniti Zastupnički dom i samo treba da nam serviraju. Trebamo čekati da nam oni pošalju - razočarano je kazao Dautović.

Govorio je i delegat Amir Orlović (DF). 

- Iz dopisa premijera Nikšića je očito da on lopticu za povlačenje zakona prebacuje na delegate. On je to mogao učiniti prije početka sjednice, ali nije. I premijer ulazi u sferu vidovite Džemile gdje kaže da se na prvoj narednoj sjednici razmatraju zakoni o energiji, a nakon što ih usvoji Zastupnički dom FBiH. Ko nam garantira da će u narednih četiri-pet dana Zastupnički dom razmatrati te zakone? Zašto sjednica nije otkazana ako se znalo da će zakoni biti povučeni - govori Orlović podsjetivši da je Klub Bošnjaka protiv povlačenja zakona. 

Prije izjašnjavanja delegata o dnevnom redu, data je pauza. 

Nakon pauze glasalo se o prijedlogu dnevnog reda bez tri zakona o energiji. Od 61 prisutnog delegata, 42 je glasalo za dnevni red, 15 je bilo protiv a šestero suzdržano. 

Potom su verificirani mandati za troje delegata i to Saši Lukiću (SDA) umjesto Igora Stojanovića (SDP) koji je otišao za potpredsjednika FBiH, Almir Doriću (DF) umjesto Nihada Uka (NS) koji je postao premijer Kantona Sarajevo i Enes Peštek (SBiH) umjesto Kenana Magode (SDP) koji je postao ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.