open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Delegati o rebalansu budžeta: Ko se sveti Krajini, kanadera ćemo se sjetiti kada bude Hercegovina gorjela
U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završena je rasprava o predloženom rebalansu budžeta Federacije BiH u iznosu od 6,9 milijardi KM, što je u odnosu na izvorni budžet više za 211,7 miliona KM.
31.10.2023. u 13:26
get url
text

Najviše nezadovoljstvo kod delegata iz Zenice i Krajine izazvalo je skidanje novca za gradnju bazena u ovim gradovima.

Tako se delegat Emir Dautović (NES) iz Cazina obratio federalnom ministru obrta, razvoja i poduzetništva Vojinu Mijatoviću i pitao ga zašto se sveti Krajini.

Cazinjani nisu prosjaci 

- Iz vaših razgovora ste rekli kako ćete se osvetiti Krajini i Krajišnicima iz razloga jer oni nisu podržali vas negdje. I to ste pokazali kroz rebalans sveteći se Cazinu, skidajući tri miliona KM za gradnju bazena. Onda ste trebali biti dosljedni, skinuti sve, a ne ostavljati 50 hiljada KM jer Cazinjani nisu prosjaci. Cazinjani su dostojanstveni ljudi koji će tih 50 hiljada KM vjerovatno nekome pokloniti. To je za mene ponižavanje građana. To je nepošteno. Mi ćemo bazen izgraditi sa vama ili bez vas - poručio je Dautović.

Mijatović mu je odgovorio kako takvo što nikada nije izjavio.

- Dautoviću, rekli ste da sam negdje izjavio da se svetim Krajini. Ja sam Srbin iz Banje Luke koji voli ovu zemlju. Priča o bazenima nije ugašena, ostavljen je prostor da u nacrtu budžeta bude zadovoljena. Nikada u životu nisam pljunuo na svoju Krajinu. Kakav bih ja bio čovjek da sam to uradio - kazao je Mijatović.

Almir Babajić (SDP) iz Zenice je ukazao na probleme jer im je ukinut grant za gradnju bazena rebalansom budžeta.

- Mi smo srušili bazen koji smo imali i počeli smo da gradimo zatvoreni i sada nemamo ni taj otvoreni stari što smo imali. I ovo je više ružna poruka Vlade Federacije da su nepouzdan partner u svemu ovome. Udruženje poslodavaca Grada Zenice je iznijelo isto mišljenje ako se ovo bude radilo u budućnosti - poručio je Babajić.

Azhar Sejarić (NiP) je ukazao na problem više općina koje se nalaze na marginama jer ne mogu doći na red za novac od velikih gradova.

- Moramo se boriti za što ravnomjerniji razvoj Federacije. Ravno, Drvar, Domaljevac, Šamac, Bužim, Čelić, Pale, Glamoč, Ključ, Teočak, Sapna, Bosansko Grahovo, Dobretići su općine u FBiH koje su izrazito nerazvijene i prijeti im potpuno gašenje. I tu žive i Bošnjaci i Srbi i Hrvati. Ugušili smo sela. Pa ko će nam proizvoditi hranu? Ove općine su dovedene do političke smrti i gašenja - ukazuje Sejarić.

Za riječ se javio i delegat Irfan Čengić (SDP).

U roku od šest mjeseci uposlili 29 osoba 

- Silni bazeni, amandmani, glasao sam protiv svakog amandmana kada se usvajao budžet. Sarajevo ima bazen i svake godine napravi 1,5 milion gubitka. Nije ni Cazin mediteranski grad. I skinut je i bazen na Bentbaši iz rebalansa jer nema ni regulacionog plana i tražilo se 1,5 miliona KM. Ponašamo se kao porodica koja ima račune kući da plati i onda ode u kafanu i daje bakšiš. Novac za naše nadležnosti kažemo da ćemo dati općinama i kantonima 200 miliona KM. Treba davati nerazvijenim općinama - kazao je Čengić.

Govorila je i delegatkinja Aida Obuća (SDA).

- Više bih voljela da se ova diskusija vodila u julu 2023. godine kada je rebalans budžeta povučen iz neobjašnjivih razloga najprije iz Zastupničkog, a potom i Doma naroda FBiH. Ulazeći u rebalans može se vidjeti se da se skoro ništa nije promijenilo, izuzev što smo izgubili dragocjena tri mjeseca.

Karakteristika budžeta jeste da je usvajanjem za 2023. urađeno ono što zakonski nije bilo moguće, a to je usvajanje više od 50 amandmana na koje su ukazivali tadašnja ministrica finansija Jelka Milićević i premijer Fadil Novalić. Drago mi je da ministar potvrdio da je to bila greška - kazala je delegatinja Aida Obuća (SDA).

Ukazala je kako se može vidjeti da će se u rebalansu budžeta izdvojiti više novca na uposlenike u Vladi FBiH.

Ni marke za obrazovanje 

- Vi ste uspjeli u roku šest mjeseci uposliti 29 osoba u ministarstvima, a pritome nijedna osoba nije uposlena u Federalnom ministarstvu pravde od kojeg možemo čuti da je podkapacitiran - kazala je Obuća.

Ona je uložila amandman na rebalansirani budžet tražeći da se za Fond solidarnosti FBiH izdvoji dodatnih 20 miliona KM kao i amandman za izdvajanje dva miliona KM za vantjelesnu oplodnju.

Delegat Damir Marjanović (Pokret za nove generacije) je bio nezadovoljan što je je rebalansom budžeta "ukinut" novac za iznajmljivanje kanadera i njihov smještaj, ukupno 7,5 miliona KM.

- Očekujem da ćemo se sjetiti kanadera kada bude gorjela Hercegovina. Uvijek se tada sjetimo kanadera. Moram primijetiti, za obrazovanje i nauku ne vidjeh ni marke. Znam da mnogima ta oblast nije ni bitna i ne vidim zašto bih podržao ovaj budžet - rekao je Marjanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.