open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Delegati odbili dopune zakona, Osmanoviću nisu dali da se obrati: Šta će biti s direktnim nabavkama vakcina
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nakon burne rasprave na današnjoj hitnoj sjednici, nisu usvojili dopune Zakona o javnim nabavkama niti dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koje bi, prema obrazloženju predlagača, omogućili direktnu, brzu nabavku vakcina protiv koronavirusa.
02.03.2021. u 14:39
get url
text

Podsjetimo, Zastupnički dom usvojio je ove dopune zakona prošle sedmice, na prijedlog Kluba zastupnika SDA. Zakon su podržali svi klubovi, kako je istaknuto i danas na sjednici Doma naroda.

No danas su protiv dopuna ova dva zakona glasali delegati iz SNSD-a, te time nije bilo entitetske većine za njegovo prihvatanje. S obzirom na to da na sjednici nije bio Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, nije bilo moguće ići u drugi krug glasanja, te će ovi akti naknadno ići na usaglašavanje.

COVAX nedovoljan

Sama rasprava o dopunama Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku počela je tako što Adilu Osmanoviću, šefu Klubu zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, nije bilo dozvoljeno da se obrati i obrazloži dopune zakona. Kao razlog je navedeno da nema formalno ovlaštenje Zastupničkog doma za to. 

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda, zatražio je da se dom izjasni da Osmanović obrazloži dopune zakona kao gost, jer je u pitanju važna tema koja zahtijeva, ali su protiv bili delegati iz RS. 

Tokom rasprave o dopunama Zakona o javnim nabavkama, delegati iz reda srpskog naroda, koji dolaze iz SNSD-a, navodili su da nema potrebe za bilo kakvim promjenama, te su tvrdili da i aktelni Zakon o javnim nabavkama dozvoljava direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Delegat Zlatko Miletić je tokom svoje rasprave kazao da ne može da vjeruje "da smo svi retardirani", te da u sporazumu s COVAX-om može vidjeti da planirana nabavka preko ovog mehanizma nije dovoljna.

- To znači da taj sporazum sam po sebi neće riješti problem i da danas dođu vakcine - dodao je Miletić.

- Nepotrebna je ova izmjena Zakona jer postojeći Zakon o javnim nabavkama omogućava da se uradi šta treba da se uradi - rekla je delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD).

S njom su se složili i njene kolege delegati, koji dolaze iz iste stranke, odnosno Nikola Špirić, inače drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, te Lazar Prodanović i Sredoje Nović. 

Nova prepreka

Delegat Munib Jusufović (SBB) istakao je da je detaljno izučavao član 10, koji se zapravo tiče izuzeća od primjene Zakona o javnim nabavkama u rokovima koji su inače propisani.

- Slažem se da tu svoje mjesto možda može naći nabavka preko COVAX-a. Ali ne vidim kao pravnik da tu mogu ići direktne nabavke - dodao je Jusufović.

Predsjedavajući Doma naroda i predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović istakao je da će, ako ne budu usvojene dopune Zakona o javnim nabavkama, nabavka vakcina protiv koronavirusa podijegati propisanim rokovima.

- I tada možemo mi u Domu biti krivi da nismo otklonili prepreku za brzu nabavku vakcina. Evidentna je sporost vlasti. Apelujem na vas, nemojte da budemo oni koji smo napravili još jednu prepreku, još jedan problem narodu. Po meni je neophodno uvrstiti i ovo izuzeće za nabavku vakcina - istakao je Izetbegović te napomenuo da nabavka traje mjesecima, a potrebno je da traje nekoliko dana.

O dopunama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima skoro se nije ni raspravljalo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.