open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Delegati pitali o vojnim kampovima u RS-u, hoće li borački dodatak dobiti penzionisani i zaposleni borci?
Informacija koju je sa javnosti podijelio ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez o postojanju vojnih kampova na području RS-a bili su tema i delegatskih pitanja na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
27.11.2023. u 14:40
get url
text
FOTO: Ajdin Cocalić

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Muamer Zukić je zatražio detaljnu informaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH.

Na današnjoj sjednici podnesena je inicijativa za izmjenu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica kako bi i penzionisani demobilisani borci kao i zaposleni dobili borački dodatak.

Delegati su se dotakli i penzionerske populacije ukazujući na njihov težak položaj.

Ne možemo biti slijepi na informaciju o kampovima 

- Pitanje upućujem Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i premjeru FBiH Nerminu Nikšiću, a odnosi se na temu koja je ovih dana aktuelna, a koja opterećuje i zabrinjava građane FBiH. Prije nekoliko dana ministar odbrane (Zukan Helez, op. a.) je izjavio da na području entiteta RS postoje vojni kampovi za obuku paravojih formacija koje organiziraju određene ruske paravojne formacije. Ministar odbrane je bio prilično slikovit i detaljan u tim opisima, konstatacijama, što upućuje na potencijalnu istinitost takvih navoda.

Kada se doda činjenica da je riječ o ministru odbrane i ako tome pridodamo izjave predsjednika Ukrajine, Srbije Aleksandra Vučića o nastupajućoj godni, narod sklapa mozaik. Izjavu ministra odbrane smatramo istinitom - kazao je Zukić.

Dodaje kako, s druge strane, postoje izjave iz RS-a kojima se dematuje izjava ministra Heleza nazivajući je politikanstvom, potrebom da dobije medijski prostor.

- Znam šta je čija nadležnost u državi, ali s obzirom na to da je ovo izuzetno važno, osjetljivo pitanje, da je u BiH međunarodno presuđen genocid, mi sa nivoa FBiH ne možemo biti slijepi, nijemi u odnosu na tu činjenicu i narativ koji dolazi iz RS-a da u FBiH postoje nekakvi kampovi koje organiziraju Bošnjaci i Hrvati. Moje pitanje ministru unutrašnjih poslova jeste i premijeru, da li postoje kampovi? Neka iskooordiniraju to sa državnim nivoom i sa drugim agencijama i neka nam daju odgovor.

Mi to ovdje trebamo znati, postoje li takvi kampovi u RS-u i kakva je općenito sigurnosna situacija. Jer, ako ova informacija nije tačna, to je jedna neodgovornost bez presedana. Ali ako je tačna, djelimično tačna, fragmentirano tačna, onda su svi drugi krajnje neodgovorni - poručio je Zukić.

Delegati Fahrudin Čolaković i Mirnes Bašić podnijeli su inicijativu za uvođenje boračkog dodatka penzionisanim demobilisanim borcima i zaposlenim, pripadnicima HVO-a i policije koja za sobom povlači izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Načinjen je propust 

- Prošlo je 32 godine od agresije, 28 godina od potpisivanja Dejtona, a sistemsko rješavanje najzaslužnijih članova društva nije riješeno. Donošenjem Zakona pravima demobilisanih boraca osigurana su prava za nezaposlene borce kroz egzistencijalnu naknadu. Takve odredbe su riješile određena pitanja.

Izostavljeni su penzionisani pripadnici oružanih snaga koji nisu ostvarili nikakva prava, ni minimalma. Druga kategorija su zaposleni demobilisani branioci koji nemaju nikakva prava. Načinjen je propust da se iz budžeta ove države isplaćuje borački dodatak vojske koja je počinila genocid, a ne pripadnicima oružanih snaga koju su je branili - naglašava Čolaković.

Kaže kako traži od Vlade FBiH da sagleda sve aspekte ove inicijative.

VEZANI TEKST - Parlament FBiH se i dalje bavi sobom, zgrada prokišnjava, pa je Martinović najavio da će se obratiti i Schmidtu

- Odlučili smo da predložimo inicijativu. Ne smijemo dozvoliti da ulica rješava ovaj problem. Ukoliko u razumnom roku Vlada ne riješi ovo pitanje, Bašić i ja ćemo uputiti svoj prijedlog - poručio je Čolaković.

Na stanje penzionera u FBiH ukazala je delegatkinja Vedrana Vujović.

- Imam pitanje za Vladu FBiH i premijera, koji je plan i namjera u narednoj godini da ublaži pad životnog standarda penzionera u FBiH. Prema informacijama dostupnim javnosti, sindikalna potrošačka korpa iznosi više od 3.000 KM. Najniža penzija isplaćena za oktobar je 538 KM, a 642 KM je zagarantovana. Ovi iznosi nisu dostojni za život dostojan čovjeka - rekla je Vujović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.