open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Delegati pitali Vlaisavljević po kojim kriterijima je dijelila novac, zašto Međunarodni aerodrom u Tuzli ima loš servis...
Po kojim kriterijima je federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević dijelila novac institucijama od značaja u našoj zemlji, zašto Međunarodni aerodrom Tuzla izgleda "kao šupa" i nema klimu na plus 40 stepeni. Zatim, hoće li se federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković uključiti u reformu obrazovanja i moderizaciju udžbenika, samo su neka od delegatskih pitanja na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.
31.07.2023. u 15:35
get url
text

Delegatkinja Sanela Klarić (Naša stranka) je iznijela, kako kaže, neprijatno iskustvo sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

VEZANI TEKST - Delegat Dautović: U Krajini smo preživjeli kažnjavanje raznih vladara, počev od Tita, preživjet ćemo i "Trojku"

Stari udžbenici 

- Želim da Međunarodni aerodrom Tuzla ima bolji servis. Na tom aerodromu na temperaturi 40 ne radi klima. Ona radi samo u Duty free shopu. Djeca vrište, pomjeraju stalno termine za polijetanje. Ljudi nisu obučeni da rade, uprava nije osposobljena da vodi takav jedan aerodrom.

Tu je nehumamo ponašanje. Meni su rekli da budem sposobna da nađem sebi smještaj a ne oni da ga nađu. Treba da se odnose na pravi način prema građanima, turistima, posebno majkama sa djecom. Događalo se da nakon pet sati čekanja umjesto da se majkama sa djecom nađe smještaj, one su morale uzeti taksi i naći sebi smještaj. Tražim da nam se dostave podaci koliko smo novca sa nivoa Federacije uložili u ovaj aerodrom koji izgleda nehumano, kao šupa, nema klime. To se ne smije događati ni na jednom aerodromu u Federaciji BiH - kazala je Klarić.

Delegat Damir Marjanović (Pokret za nove generacije) je pitao federalnu ministricu obrazovanja i nauke Jasnu Duraković da li će se uključiti u reformu obrazovnog sistema, aktivirati u procesu modernizacije udžbenika.

- Pogledajte udžbenike i godine izdanja. Da li naše djevojčice i dječaci dobijaju što treba u 21 vijeku? Dakle, pitanje za ministricu Duraković kako planira preuzeti ulogu u procesu reforme obrazovanja, hoće li koordinirati sa kantonima kada je riječ o modernizaciji udžbenika - rekao je Marjanović.

Delegat Ivo Šimunović (HDZ) je imao pitanje za Tužilaštvo na temu istrage i procesuiranja ratnih zločina na području Općine Jajce koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske u periodu 92'-95' godina.

Koliko dobrovoljaca iz BiH ratuje na stranim ratištima? 

- Dokle su došli sa identificiranjem počinitelja ratnih zločina nad civilima, civilnim objektima i infrastrukturom? U vrijeme okruženja Jajca i napada, ispaljeno je više od 300 hiljada topovskih i raketnih projektila. Jajce je pogođeno sa šest raketa tipa Luna, počinjen je ratnih zločin nakon pada Jajca - rekao je Šimunović.

Delegat Haris Zahiragić (SDA) je uputio više delegatskih pitanja.

- Postoje informacije da se u Mostaru nalazi IP adresa jednog od najpopuralnijih, najuspješnijih agitatora za ratove na ruskom frontu. Treba imati na umu činjenicu da je Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine propisano i inkriminisano ratovanje na stranim ratištima. Propisano je na način da će se onaj ko organizira odlazak na strana ratišta u strane vojne, paravojne ili parapolicijske formacije kazniti kaznom zatvora do 10 godina. Zatim, onaj ko ode tri godine, ko agituje i promoviše od tri mjeseca do tri godine.

S obzirom da imamo agresiju Rusije na Ukrajinu te da sa obje strane učestvuje veliki broj dobrovaljaca državljana BiH, postavljam pitanje ministru unutrašnjih poslova, ministru pravde da li su i ako nisu, zašto nisu tražili informaciju od Ministarstva sigurnosti BiH, sigurnosnih agencija o broju i načinu učešća naših državljana na tom stranom ratištu - rekao je Zahiragić.

Pitao je i da li se zna koliko se nalazi stranih državljana, potencijanih pripadnika Wagnera koji imaju različite svrhe poput Noćnih vukova na teritoriji FBiH, da se napravi sigurnosna procjena i dostavi u oba doma Parlamenta FBiH.

Imao je pitanja i za federalnu ministricu kulture i sporta Sanju Vlaisavljević.

Zašto je Hrvatsko narodno kazalište dobilo 100 hiljada a Narodno pozorište Mostar 30 hiljada KM?

VEZANI TEKST - Zahiragić: Planirate li nabaviti novi moderan helikopter našem ministru Rami Isaku?

- Po kojim kriterijima je ministrica kulture Sanja Vlaisavljević raspodjelila na osnovu javnog poziva institucijama od značaja BiH u iznosu od 900.000 KM. Odnosno, kako to da Narodno pozorište Sarajevo a nakon sastanka direktora NP sa ministricom, vrijedi više nego Zemaljski muzej Bih koji je dobio 60.000 KM a NP 100.000 KM.

Da li je to PR investcija ministrice Vlaisavljević? Zanima me kako se Franjevački muzej ili npr galerija Gorica Livno vrijedi isto ili više od Zemaljskog muzeja BiH najznačajnije institucije kulture uz BiH? Kako to da Hrvatsko narodno kazalište vrijedi 100.000 KM a Narodno pozorište Mostar, iako se nalaze u istom gradu, svega 30 hiljada KM - rekao je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.