open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Delegati SNSD-a i HDZ-a definitivno odbili ukidanje akciza na gorivo i nultu stopu PDV-a
Glasovima delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz HDZ-a i SNSD-a definitivno su oborene izmjene Zakona o akcizama kojim se privremeno ukidaju akcize na gorivo.
18.04.2023. u 12:41
get url
text
Sjednica Doma naroda
Sjednica Doma naroda

Na isti način su oborene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se uvodi nulta stopa na osnovne životne namirnice i 22 posto na luksuz, s tim da su ove dopune zakona već zastarjele jer su sadržavale amandman ranije SNSD-ove delegatkinje Dušanke Majkić, a to je da nove stope važe do kraja 2022. godine.

Usaglašeni tekstovi ova dva zakonska rješenja uvršteni su danas na dnevni red sjednice Doma naroda nakon što su prethodnu sjednicu bili skinuti s dnevnog reda.

Izmjene i dopune ova dva zakona u proceduri su bile godinu dana zahvaljujući zatezanjima i proceduralnim odugovlačenjima SNSD-ovih i HDZ-ovih parlamentaraca.

Glasanje o akcizama

Glasanje o akcizama (FOTO: BHRT)

Delegati su danas o usaglašenom tekstu dopuna Zakona o PDV-u glasali tri puta zbog određenih neshvatanja o čemu se zapravo glasa. Stoga je i Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, zatražio kraću pauzu.

Na kraju svakog glasanja ishod je bio isti jer je zakon odbijen, ali razliku pravi to ko je zapravo glasao protiv.

Glasanje o PDV-u

Konačan ishod glasanja o PDV-u (FOTO: BHRT)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.