open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Delegati traže formiranje tijela koje će utvrditi kako su privatizirani i propali FDS i FDM
Veliko interesovanje delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izazvalo je stanje u kojoj se nalazi Fabrika duhana Sarajevo, najave za njeno gašenje, ostajanje bez posla 150 uposlenika, pa su imali veliki broj pitanja za predstavnike Vlade Federacije BiH. Podnijeta je i inicijativa za formiranje tijela za utvrđivanje okolnosti pod kojima su privatizirane, a potom propale Fabrika duhana Sarajevo (FDS) i Fabrika duhana Mostar (FDM).
17.02.2022. u 13:24
get url
text

- Imamo inicijatvu kolega Aner Žuljević (SDP) i ja za formiranje povremenog radnog tijela za utvrđivanje činjenica okolnosti privatizacije i propadanja FDS-a i Fabrike duhana Mostar, epiloga gašenje FDS-a, gdje 150 radnika ostaje bez posla. Gase važan privredni subjekt - kazao je delegat Elmedin Konaković (Narod i pravda).

Konaković je pitao i predstavnike Vlade FBiH o Prijedlogu zakona o finansijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova u FBiH.

- Šta je bio kriterij i na kom su osnovu raspodijeljena sredstva za sanaciju dugova u zdravstvenom sektoru, u kojima je Bolnica Mostar dobila 63 miliona KM, KCUS 30-ak miliona KM. Radi se o budžetskom novcu. Posebno me zanima status KCUS-a, zdravstvene ustanove koja se pozitivnim poslovanjem hvali dugi niz godina.

Prije tri-četiri godine smo imali informacije da su potpuno sanirali, vratili dugove, da imaju pozitivno poslovanje. A šta se zapravo sada dešava može li nam objasniti koji je koncept. Za dugove bolnice u Mostaru znamo, o tome se dugo priča. Da li je ovo još jedna trgovina SDA-HDZ.

Da li je ovo neki dogovor iza leđa. Ima li jasan parametar ili je začarani politički krug. Podržavamo rad svih zdravstvenih ustanova, ali šta je razlog da izostavljena bude Opća bolnica. Zbunili ste kompletnu javnost - rekao je Konaković.

Delegat Damir Marjanović (samostalni delegat) je kazao kako je krajnje vrijeme da se u pregovore oko Izbornog zakona BiH uvede i Dom naroda FBiH o kojem se toliko pričalo tokom dosadašnjih razgovora i pregovora.

Delegat Zvonko Marić (SBB) se također osvrnuo na stanje u Fabrici duhana Sarajevo. Kazao je kako je nečuveno da se gasi fabrika koja postoji 142 godine, koja je bila gigant, te da bez posla ostaje 150 radnika. Upitao je da li je veći prioritet praviti zgrade ili sačuvati fabriku koja je, prema njegovim riječima, u sumnjivim okolnostima privatizirana.

- Neka nam neko danas usmeno iz Vlade FBiH kaže šta se zapravo događa, to žele da čuju radnici, ali i cjelokupna javnost - poručio je Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.