open-navfaktor-logo
search
Briga za građane
Delegatima Doma naroda BiH nije hitno ni ukidanje akciza na naftu, sve ostavljeno za neki idući put
Izmjene Zakona o akcizama, kojima se ukidaju akcize na naftu, ostavljene su za neku od narednih sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon što delegati danas nisu usvojili skraćenu proceduru donošenja zakona.
16.05.2022. u 14:30
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ protiv: Dom naroda odbio dva zakona ključna za kandidatski status BiH

Time ovaj zakon ide na usvajanje po redovnoj proceduri, koja je duža.

Ovo pitanje se "vuče" od marta, kada je dopune Zakona o akcizama usvojio Zastupnički dom Parlamenta BiH. Predviđa se ukidanje akciza na šest mjeseci, s tim da to Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može produžiti na još tri mjeseca.

Svoju "brigu" o građanima delegati su pokazali i time što su s dnevnog reda današnje sjednice skinute izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se predviđa sniženje stope PDV-a na osnovne životne potrepštine.

VEZANI TEKST - Bećirović se pokušao izvući: Nije došao na Komisiju, pa tražio da se PDV vrati na dnevni red

Također, danas se nije glasalo o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se predviđa povećanje koeficijenta na plaće državnim službenicima, pripadnicima policijskih agencija i vojnicima. Razlog tome je što nije bilo entitetske većine da zakon danas bude razmatran po skraćenom postupku. Protiv su bila četiri delegata iz RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.