open-navfaktor-logo
search
Odluka Vlade FBiH
Delić ne vidi problem da se budžetlijama isplati 2.500 KM, dok su radnici kod privatnika u (ne)milosti gazda
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je danas u Sarajevu kako ne vidi ništa sporno u tome da se pomoć od po 2.520 KM isplati uposlenicima u javnom sektoru. 
21.12.2023. u 12:27
get url
text

- Poslodavci imaju mogućnost kao i javni sektor da isplate radnicima pomoć u privatnom sektoru. Nisu ni na koji način zakinuti poslodavci jer imaju mogućnost kao evo i javni sektor da isplate naknadu bez da plate poreze i doprinose i to je nešto što su oni tražili i što im je ova vlada i omogućila - rekao je Delić. 

Istina je da poslodavci u privatnom sektoru odlukom, tačnije uredbom, Vlade FBiH nisu zakinuti, ali su itekako zakinuti radnici u privatnom sektoru. Jer kao što je općepoznato, rijetko koji poslodavac privatnik je voljan isplatiti radnicima bar dio od predviđenih 2.500 KM. S druge strane, Vlada FBiH raspolaže novcem - budžetom koji pune upravo ti radnici iz privatnog sektora. 

- To je nešto što je bilo i u prethodnim godinama i evo ja smatram kao ministar rada da je to u korist svih uposlenika. Evo zamislite da uredbe nema, niko ne bi mogao da razmišlja o tome da isplati nekome nagradu, tako da sve ide u korist radnika i ja se zalažem za to i mislim da je to dobra stvar - objašnjavao je Delić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.