open-navfaktor-logo
search
Sajam u Dubaiju
Delić o investicijama putem EXPO-a: Poštovat ćemo želju investitora da ostanu daleko od očiju javnosti
Pitali smo bivšeg ministra privrede Kantona Sarajevo i aktuelnog federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića kakve sve koristi imamo od sajma EXPO 2020 u Dubaiju.
15.07.2023. u 22:07
get url
text

VEZANI TEKST - I nakon godinu dana Delić drži u tajnosti detalje EXPO-a: Gdje su najavljene investicije?

Podsjetio je kako se Kanton Sarajevo ne posmatra kao odvojena cjelina od BiH, obzirom da nije na EXPO 2020 bila riječ o predstavljanju Kantona, nego o državi Bosni i Hercegovini.

- Kanton Sarajevo je, po odobrenju i prihvatanju organizatora ove smotre nacija snosio troškove i organizaciju učešća BiH, iz svima nama već znanih razloga - pojasnio je te dodao:

- Već smo govorili i o investicijama i neke od njih se već realizuju na području Sarajeva, a ima i investicija koje su već ispregovarane i koje će se realizovati u narednom periodu u BiH i Sarajevu, ali poučeni ranijim iskustvom odnosa naših institucija prema investitorima poštovat ćemo njihovu želju da ostanu daleko od očiju javnosti sve dok oni ne odluče drugačije.

Svrha predstavljanja na EXPO 2020, kao i na onim ranije održanim na kojima je BiH također učestvovala, ističe Delić, nije samo i isključivo vezana za investicije.

VEZANI TEKST - Delić smišlja kako opravdati 4,2 miliona KM za Expo: Priča o konzulatu i Vladi KS dok glumi državu

- Naši primarni ciljevi bili su i ostvariti snažne veze sa vladom Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i vladama drugih zemalja. I sa sigurnošću mogu reći da smo ostvarili odlično povezivanje sa vladama, prvenstveno Vladom UAE, promijenili smo njihovu percepciju političke situacije u našoj zemlji, pokazali da imaju sagovornike među političkim predstavnicma BiH i da zajedno sa svim narodima i građanima u našoj domovini hoćemo i možemo graditi mostove sa svim prijateljima BiH.

To je sasvim sigurno doprinijelo ubrzanju otvaranja konzulata UAE u Sarajevu i opremanju zgrade za buduću ambasadu UAE, kao i dolasku ministra iz Vlade UAE na Sarajevo Biznis Forum u maju ove godine - zaključuje ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.