open-navfaktor-logo
search
Subvencioniranje energenata
Delić o pomoći EU-a: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije za subvencioniranje energenata ispunjava 152.488 domaćinstava. Rekao je da je najviše domaćinstava koji su ispunili uvjete iz kategorije penzionera.
04.12.2023. u 13:34
get url
text

Dodaje kako je čitav proces provjere podataka rađen automatski.

- Nije bilo prostora za ljudsku grešku. Od srijede će aplikanti moći online da provjere status svoje prijave na web stranici Ministarstva, i to do 12.decembra na način da će ukucati svoj matični broj ili nekog od člana domaćinstva - rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Delić.

Naglasio je da će svi koji žele, imati priliku da se žale na lokaciji gdje su podnijeli zahtjev za pomoć.

- Po okončanju prigovora bit će finalna lista poslana na Vladu Federacije BiH i dalje transfer prema jedinicama lokalne samouprave, oni će isplatiti novac krajnjim korisnicima - rekao je Delić.

Nije mogao precizirati koliko će iznositi pomoć po domaćinstvu. Ranije je bilo riječi da će pomoć za penzionere biti do 300 KM, a ostale kategorije do 600 KM. 

- Iznos će se znati nakon finalne liste onih koji su zadovoljili sve kriterije, kada Vlada utvrdi odluku. Vjerujem da postoji mnogo građana koji nisu imali pravo aplicirati, ali smo i svjesni pokušaja malverzacija. Mislim da je ovo realna slika - rekao je Delić.

Ukupan broj prijava na poziv je bio 216.360 domaćinstava, odnosno 429.066 osoba.

- Imali smo oko 6.000 prijava koje su bile bukvalno pokušaj prevare, gdje su se ljudi prijavljivali u više kategorija, jedan matični broj je prijavljivan više puta a mijenjan je samo račun u banci. Znamo i da je bilo odjava prebivališta i drugih malverzacija - rekao je Delić. 

Kaže kako mu je bila zanimljiva anketa koju je radila jedna od televizija sa onima koji su stajali u redovima i predavali aplikacije za pomoć. 

- Pitali su ih kako će potrošiti novac. Mnogi su rekli da će ih potrošiti na novogodišnje praznike, za šta nisu u suštini ni namijenjena - rekao je Delić. 

Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete su iz kategorije penzionera gdje je 115.945 prihvaćenih prijava. Zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak, je 29.945 prihvaćenih, potom kategorija domaćinstava gdje primaju stalnu novčanu pomoć 5.558 dok je u kategoriji domaćinstava koju čine samohrani roditelji ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.

Gledajući po kantonima najveći broj domaćinstava koja su ostvarila pravo na pomoć dolazi iz Tuzlanskog kantona, 32.600, Zeničko-dobojski 32.038 i Kanton Saajevo 29.643 i Srednjebosanski kanton 22.808.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.