open-navfaktor-logo
search
Novac od igara na sreću
Delić objašnjavao zašto je poništio konkurs za raspodjelu 728 hiljada KM ugroženim kategorijama
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je odgovarajući na prozivke o poništavanju javnog poziva za dodjelu novca od igara za sreću udruženjima koja predstavljaju osobe sa invaliditetom, objasnio je kako je to učinio kako bi što veći broj udruženja dobilo novac.
27.10.2023. u 13:22
get url
text

Jedan broj zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici koja je održana 25. oktobra u Sarajevu pitao federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića da li će najugroženije kategorije, poput udruženja roditelja oboljele djece, javne kuhinje, dobiti novac od raspodjele od igara za sreću, jer je po dolasku na ministarsku poziciju poništio konkurs za raspodjelu više od 728 hiljada KM.

VEZANI TEKST - Zastupnici pitaju: Je li ministar Delić ugrozio isplatu novca ugroženim kategorijama i prekršio procedure?

Govoreći na konferenciji za novinare u Sarajevu, Delić je ukazao kako je prošla Vlada Federacije 2022. godine donijela novu uredbu o raspodjeli novca od igara na sreću u kojoj su se morali ispunuti opći kriteriji kako bi se "naštimali" javni pozivi.

- Kada sam došao u Ministarstvo javni poziv za ovaj novac je bio otvoren. Prethodnu godinu Vlada Federacije BiH je donijela novu uredbu za podjelu ovih sredstava. U toj uredbi su po prvi put doneseni opći kriteriji, bodovani su opći kriteriji i Ministarstvu su oduzeta značajna sredstva u iznosu od 1,2 miliona KM.

Umjesto dotadašnjih 50 posto, osobama sa invaliditetom su ta sredstva umanjena na 20 posto i raspoređena Federalnom ministarstvu kulture i sporta i Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Uzela je milion i 200 hiljada KM i rasporedila na ova ministarstva - kazao je Delić.

Dodao je kako je do tada na raspolaganju bilo 1,9 miliona KM a sada je riječ o 728.000 KM.

- Poništili smo javni poziv, dali upute da olakšamo udruženjima koja apliciraju, poslali smo nove upute željeli da relaksiramo, kako novac ne bi propao. Upute smo poslali i Ministarstvu finansija, nakon toga su dali mišljenje sa primjedbama. Objava novog javnog poziva je bila 24.5. 2023. godine, objavljena je u dnevnim novinama - govori Delić.

Kaže kako je uredba promijenjena jer je na prethodnom javnom pozivu od 159 aplikanata prošlo samo 57 i da su udruženja tražila poništavanje javnog poziva, što je i učinjeno.

U drugom pozivu od 195 aplikanata njih 147 je ispunilo uvjete.

- Još niko nije dobio feninga. Mišljenje od Federalnog ministarstva finansija smo dobili ali ono nije ni pozitivno ni negativno. To je mišljenje bez primjedbi. Pojedini parlamentarci problematizirali su javni poziv, optužuju da smo nezakonito potrošili novac - rekao je Delić dodavši kako je priča potekla od pojedinih medija, pojedinaca iz opozicionih stranaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.