open-navfaktor-logo
search
Groteskno saopćenje
Delić smišlja kako opravdati 4,2 miliona KM za Expo: Priča o konzulatu i Vladi KS dok glumi državu
Vlada Kantona Sarajevo je na Expo u Dubiju prošle godine spiskala 4,2 miliona KM. Koji su efekti ekskurzija članova Vlade KS, premijerovog kabineta, podobnih privrednika, gradonačelnice Sarajeva, probranih zastupnika iz Parlamenta Bosne i Hercegovine i Skupštine KS, do danas nije poznato. Ni Skupštini KS do danas nije predočeno na šta tačno je utrošen novac i kakva je dobit od učešća na tom sajmu. 
15.11.2022. u 13:09
get url
text

Da bi se, po svoj prilici, opravdao utrošak te sume, Vlada KS i Adnan Delić, ministar privrede, skloni su suludim istupima u javnosti u kojima tvrde da su čak preuzeli i ingerencije države te dogovarali otvaranje Generalnog konzulata Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu (UAE). Da se ne radi o ozbiljnom narušavanju autoriteta i ugleda državnih institucija, u čemu ovog puta učestvuje vlast u Sarajevu, ovi navodi bi bili još i smiješni. Međutim, kad jedna kantonalna vlada javno ističe da se bavi poslovima u nadležnosti države, makar to bila i obmana javnosti, kao što u ovom slučaju i jeste, to otvara onda prostor i vlastima u RS-u, ali i kantonima u kojima neprikosnoveno vlada HDZ da se na isti način odnose prema državi. 

Direktno zaslužni, nije šala...

- Na današnjoj sjednici Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata donesena je odluka o otvaranju konzulata ove zemlje u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu. Tim povodom, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić saopćava da je otvaranje ovog konzulata direktna posljedica učešća Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju - saopćila je jučer Vlada KS.

U tom saopćenju navodi se i kako su članovi Vlade KS u Dubaiju imali sastanke sa tamošnjim zvaničnicima i praktično završili posao. 

Ovakvo groteskno saopćenje Vlade KS ne samo da je nipodaštavanje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, već i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji, kao uostalom niti jedna druga ozbiljna zemlja, zasigurno ne bi sa nekakvim nižerangiranim, lokalnim zvaničnicima dogovarali otvaranje svojih diplomatskih predstavništava. Naime, o tome su kurtoazno mogli razgovarati sa Delićem i drugima, ali zasigurno ne dogovarati i inicirati u tom momentu. To što se ovdje radi o pokušaju nametanja percepcije javnosti da je "sposobni" Delić završio neki posao za onih 4,2 miliona KM spiskanih na ekskurzije u Dubai, to je već nešto drugo. 

Otvaranje ambasade UAE u Sarajevu, ali i liberalizacija viznog režima, teme su koje su posljednjih godina bile sastavni dio razgovora predstavnika države BiH sa svim zvaničnicima UAE. Delić i ostali su u Dubaiju na Expou bili krajem prošle i početkom ove godine. Konkretno, u martu prošle godine, tokom posjete Emiratima, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je o ovim temama razgovarala sa ministrom vanjskih poslova UAE Sheikh Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyanom i državnom ministricom za međunarodnu saradnju UAE Reem Ebrahim Al Hashimy. O otvaranju ambasade se redovno razgovaralo i sa ambasadoricom UAE, koja BiH nerezidentno pokriva iz Podgorice.

Ambasada UAE u Podgorici je 16. juna 2022. godine poslala pismo Ministarstvu vanjskih poslova UAE u kojem izražavaju interes Vlade UAE da otvori Generalni konzulat u Sarajevu. Predsjedništvo BiH je 24. augusta dalo saglasnost za otvaranje konzulata.

Tumačenje iz Vlade KS kako su oni preuzeli ulogu države u ovom slučaju i tumačenje pojedinih medija kako ta ista država nije obaviještena o otvaranju konzulata, bio bi pravi skandal kada bi išta od toga bilo tačno. No sama činjenica da se lokalna vlast želi nametnuti kao ravnopravna državi po pitanju diplomatskih aktivnosti je u najmanju ruku neprijatnost samo po sebi. 

Dakle, otvaranje konzulata UAE u Sarajevu je uobičajena diplomatska procedura kada jedna zemlja ima namjeru otvoriti DKP u drugoj zemlji. Izjave kantonalnog ministra da je on zaslužan za otvaranje konzulata su uvreda za UAE, ali i za Bosnu i Hercegovinu. Ozbiljne države ne donose odluke nakon razgovora sa lokalnim zvaničnikom iz druge države, nego širenje svoje diplomatske mreže planiraju dugoročno, na osnovu međunarodnih interesa svoje države.

UAE ima svoje potrebe za DKP-ima

UAE ima svoje interese za otvaranjem diplomatskog predstavništva, a među ostalima vrijedi napomenuti da su građani UAE posljednjih godina među vodećim turistima (četvrti po broju noćenja i po broju turista) u BiH, te da će im otvaranje Generalnog konzulata olakšati boravak u BiH, ali i da će olakšati investitorima iz ove zemlje da ulažu u BiH. 

Tokom devet mjeseci 2022. godine, našu zemlju je posjetilo 27.000 turista iz UAE, a tokom cijele prošle godine broj turista je bio 41.000.

Dolazak velikog broja turista definitivno nije zasluga ni Delića, ni kantonalne vlade, iako nema sumnje da će, ukoliko bude prilike, zasluge pripisati sebi i učešću na Expo 2020, pa i za onih 35.000 turista iz 2018. i onih 32.000 iz 2019. godine...

Umjesto samohvalisanja koje u neprijatnu situaciju dovodi i BiH, ali i UAE, Vlada KS i Delić i dalje imaju zadatak da objasne kako su stvarno potrošili 4,2 miliona KM na Expo i kakva je korist bila od njihovih putovanja u Dubai na račun poreznih obveznika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.