open-navfaktor-logo
search
Press nakon snimka
Delić traži otkaz i krivične prijave zbog zlostavljanja štićenika Zavoda Pazarić, ne znaju ko je učestvovao
Povodom objavljenog snimka zlostavljanja štićenika Zavoda Pazarić, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je da je njegov zahtjev da koliko je sutra bude otpuštena radnica koja je učestvovala u ovom činu.
16.08.2023. u 20:10
get url
text
Adnan Delić
Adnan Delić

VEZANI TEKST - Hurtić oštro osudio nasilje nad djecom nakon objave snimka iz Zavoda Pazarić, iz Unije traže smjene

- Tražit ćemo da Zavod podnese krivičnu prijavu protiv radnice koja je udarala dijete, ali i onih koji su to nijemo posmatrali, štaviše snimali su, a nisu poduzeli ništa da spriječe to. Poduzet ćemo sve aktivnosti da svi koji su učestvovali u ovom činu budu adekvatno sankcionisani - rekao je Delić večeras na press konferenciji u Zavodu Pazarić.

Snimak je objavila Al Jazeera koju je Delić i kritizirao. 

- Sutra ćemo se zvaničnim dopisom obratiti Tužilaštvu i MUP-u i svim institucijama da se poduzmu koraci u rasvjetljavanju događaja za koji ne znamo trenutno kada je nastao, ko je učestvovao i koji su motivi. Pozivamo TV kuću Al Jazeera i novinarku da budu na raspolaganju Tužilaštvu - dodao je Delić. 

U obraćanju novinarki ove TV kuće koja je bila na press konferenciji i odgovarajući na njena pitanja, kazao je da im je rekao da to sve pošalju njemu, da će poduzeti korake, te da je "nažalost vaše pravo da to ne uradite". Na konstataciju da su uposlenici upozoravali da se ovakve stvari dešavaju, ali nije bilo reakcije, Delić je tražio datume i imena i kome je prijavljeno. 

Na press konferenciji je ustvrdio da je "žalosno da ljudi nemaju odgovornosti da ovakve stvari iznesu u javnost nego se kriju iza anonimnih prijava", a potom rekao da u mandatu nije dobio prijavu "što me žalosti posebno ako ovakvih događaja ima ne samo u Pazariću".

Zatim je dodao da vjeruje da ovakvih događaja ima i u drugim ustanovama socijalne zaštite i poziva one koji znaju za njih da se obrate Ministarstvu i da će biti zaštićeni. 

Direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić rekao je da je imao nekoliko ovakvih prijava koje kao direktor ne može istraživati, te ih je isti dan proslijeđivao nadležnim organima. Dodao je da je zasad samo za jednu prijavu koju je proslijedio Tužilaštvu obaviješten da se obustavlja provođenje istrage zbog nedostatka dokaza. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.