open-navfaktor-logo
search
Općina Stari Grad
Deljković: O opozivu načelnika Hadžibajrića raspravljat će se 30. maja, koji su vijećnici i koliko ih je to tražilo?
Na narednoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad bit će podnesena inicijativa za smjenu načelnika Ibrahima Hadžibajrića, potvrdio je to za Faktor vijećnik Vedad Deljković.  
22.05.2023. u 11:47
get url
text

VEZANI TEKST - Određen jednomjesečni pritvor Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović, blokirani im računi

Ukoliko Vijeće podrži inicijativu, građani Starog Grada na referendumu će odlučivati o opozivu Hadžibajrića koji je 10. maja uhapšen u akciji "Start" nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor. 

Deljković je, tvrdi, skupio više od 11 potpisa vijećnika, koliko je potrebno da bi inicijativa bila stavljena na dnevni red, ali nije želio govoriti o imenima. Inicijativa za smjenu načelnika bit će usvojena ukoliko za nju bude glasalo najmanje 16 vijećnika. 

- O inicijativi će se raspravljati na sljedećem vijeću 30. maja, a pod uvjetom da se produži pritvor načelniku. Ako se ne produži, inicijativa nema smisla. Sutra se meni može desiti isto. Niko nije kriv dok se ne osudi, ali Općina kao institucija ne može biti "zarobljena" narednih mjesec ili tri mjeseca da nema svog načelnika. Ja lično mogu prvi nešto pogriješiti - kazao je za Faktor Deljković.

VEZANI TEKST - NES o privođenju Hadžibajrića: Pravda mora biti jednaka za sve

Podsjećamo, u sklopu akcije kodnog naziva "Start", pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo ranije ovog mjeseca lišili su slobode, među ostalima, načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića i Almu Destanović.

Tužilaštvo ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

Osumnjičenom Ibrahimu Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja nezakonito dodjeljivanje nekretnine sa područja Općine Stari Grad osobi od koje je navodno primio mito u iznosu od 150.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.