open-navfaktor-logo
search
Bihać
Demineri na lokaciji Aerodrom Željava - Baljevac uklanjali mine
Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije mine, ručna bomba M-75 i kumulativna raketa M 80
15.07.2019. u 11:57
get url
text

Na lokaciji Aerodrom Željava - Baljevac, šest kilometara zapadno od Bihaća, završen je deminerski zadatak tehničkog izviđanja koji su obavili deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) "Bihać B" i "Livno B", Mašinski tim sa mašinom za deminiranje PT 300 i POEK tim.

Površina predmetnog zadatka nakon reizviđanja iznosila je 123.898 kvadratnih metara i rađena je u tri cjeline, mašinskom metodom sa mašinom za deminiranje PT 300 - 55.500 m2, manuelnom metodom tehničkog izviđanja - 67.698 m2 i metodom čišćenja oko pronađenih mina - 700 m2.

Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije mine (PROM 1) i dva NUS-a (ručna bomba M-75 i kumulativna raketa M 80). Uništavanje pronađenih sredstava obavio je tim FUCZ za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) "Bihać A".

Deminirana lokacija se nalazi iznad rijeke Klokot koja snabdijeva grad Bihać pitkom vodom i od izuzetnog je značaja za stanovnike navedenog područja. Lokacija je i u neposrednoj blizini državne granice sa Republikom Hrvatskom, a tu je i bivši aerodrom "Željava" koji predstavlja historijsku vrijednost zanimljivu za građana Krajine, BiH ali i šire. Uz to, ovo područje pogodno je i za razvoj poljoprivrede i stočarstva, navodi se u saopćenju Federalne uprave Civilne zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.