open-navfaktor-logo
search
Ne daju rijeke
Demonstracije u Višegradu: Građani protiv gradnje hidroelektrana na Rzavu
Sa demonstrantima u mirnoj šetnji bio i načelnik Višegrada Mladen Đurević
18.01.2020. u 14:44
get url
text
Višegrad, protesti, hidroeletrane
Višegrad, protesti, hidroeletrane

Nekoliko stotina Višegrađana danas su protestnom šetnjom u ovom gradu izrazili neslaganje s odlukom Vlade RS da se na rijeci Rzav grade hidroelektrane. Protesti su organizovani na poziv neformalne grupe građana "Odbranimo rijeke Višegrada".

Istovremeno, građani su potpisivali peticije čiji je cilj da ova i druge rijeke bude sačuvane.

U iskazivanju nezadovoljstva Višegrađane su podržali i borci za očuvanje prirode iz drugih gradova BiH, a među njima je bio i Anes Podić, predstavnik udruženja "Eko Akcija" iz Sarajeva.

Prema njegovim riječima, trend izgradnje hidroelektrana prisutan je u cijeloj BiH, jer je planirana izgradnja oko 400 malih hidroelektrana na više od 250 riječnih tokova.

- Bosni i Hercegovini ova struja ne treba. BiH već sada izvozi svaki treći proizvedeni kilovat, a što se tiče obnovljivih izvora energije preko 40 procenata energije BiH već sada proizvodi iz hidroelektrana. Da smo članica EU bili bismo među najbolje plasiranim zemljama kad je to u pitanju. Bosna i Hercegovina ne može spasiti planetu, ali BiH treba da čuva svoje prirodne rijetkosti i treba da čuva budućnost ovog naroda. Male hidroelektrane uništavaju rijeke, tu više nikakvih dilema nema, od njih lokalne zajednice nemaju nikakvu korist. Korist imaju samo privatni investitori - naglasio je Podić.

Vlada RS nedavno je donijela odluku o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za izgradnju malih hidroelektrana Crni i Bijeli Rzav. Procijenjena vrijednost investicije je 3,12 miliona KM, a njihova instalisana snaga bila bi po 0,3 megavata.

Zanimljivo je da su proteste građana Višegrada danas podržali i predstavnici lokalnog SNSD-a, a u protestnoj šetnji učestvovao je i načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.