open-navfaktor-logo
search
Odbacio zaključak
Đenan Salčin uvjerio Tegeltiju da ne trebaju izmjene Zakona, nakon afera "promijenio ploču"
Direktor Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine Đenan Salčin se jako razočarao u institucije u našoj zemlji koje, prema njegovoj ocjeni, nisu poštivale Zakon o javnim nabavkama i njime propisane procedure.
30.05.2020. u 20:38
get url
text

U javnim istupima koji su uslijedili nakon niza spornih nabavki tokom pandemije koronavirusa, Salčin se obrušio na sve institucije koje su javne nabavke u jeku pandemije vršile mimo okvira propisanih Zakonom o javnim nabavkama. Međutim, Đenan Salčin nakon izvršenih javnih nabavki ne dijeli mišljenje Đenana Salčina na početku pandemije koronavirusa.

Predsjedništvo BiH je, podsjećamo, na sjednici održanoj 16. marta usvojilo zaključak kojim pozivaju Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama i da ga uputi u hitnu parlamentarnu proceduru, a kako bi se otklonile prepreke za hitnu nabavku opreme i drugih stvari potrebnih za suzbijanje širenja COVID-19. Takvim rješenjem bi se ubrzao proces javnih nabavki, ali bi se istovremeno onemogućile manipulacije u tom procesu. Pripremu i usvajanje tih izmjena je spriječio uspravo Salčin.

U pripremi realizacije zaključka Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je 17. marta održao sastanak sa Salčinom o mogućnostima iznalaženja rješenja za otežani proces javnih nabavki, za koji je stigao niz prigovora od institucija u BiH.

Suprotno mišljenju kojeg Salčin danas zastupa u javnosti, na sastanku sa Tegeltijom je tvrdio da je Zakonom o javnim nabavkama BiH već definiran brzi proces javnih nabavki u slučaju vanrednih situacija ili okolnosti, te da nije potrebno ništa mijenjati u postojećem rješenju. O tom stavu je Tegeltija zvanično obavijestio Predsjedništvo BiH.

Na sjednici Vlade FBiH koja je također održana 17. marta je Salčin prisutnima također tvrdio da se u hitnim situacijama mogu pozvati na član 10. Zakona o javnim nabavkama, po kojem je moguće izuzeće od Zakona u slučaju hitnih situacija, gdje se mora reagirati za kratko vrijeme.

Nakon što se u javnosti pojavila afera "Respiratori", naglo je promijenio mišljenje. U javnim istupima je tvrdio da su ubrzane javne nabavke u okviru postojećeg zakonskog rješenja moguće isključivo u situacijama u kojima je potrebno reagirati u nekoliko sati, te je u tom kontekstu navodio primjere klizišta i sličnih elementarnih nepogoda.

U razgovoru za Faktor je kazao, govoreći o nabavci respiratora koji su u tom trenutku bili prioritet broj jedan za zdravstvene institucije u FBiH, što savršeno odgovara potrebama koje je Predsjedništvo BiH namjeravalo riješiti nalogom Vijeću ministara BiH, kazao da se u tom slučaju mogućnost brzih javnih nabavki ne podrazumijeva.

- Izuzeće možete koristiti samo onda kada morate reagovati u roku par sati, a izuzeće od Zakona vi možete raditi i kada nema pandemije koronavirusa. Imamo danas ovo klizište u Kladnju i to je situacija kada Općina Kladanj reaguje na način da izuzimanje od Zakona od javnih nabavki jer se mora reagovati u roku od sat, dva, jer su ugroženi ljudski životi – objasnio je Salčin.

S obzirom na očiglednu kontradiktornost stavova direktora Agencije za javne nabavke BiH, koja je u mnogome ograničila efikasnost institucija BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa, nemoguće je zanemariti odgovornost Salčina za takvu situaciju, koja je u konačnici rezultirala nizom afera koje i danas potresaju javnost u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.