open-navfaktor-logo
search
Izokretanje činjenica
Denis Bećirović jedini iz SDP-a koji je osudio napade na reisa Kavazovića
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović snažno je osudio posljednje verbalne napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.
07.03.2023. u 13:55
get url
text

- Povodom nastavka orkestriranih i zlonamjernih medijskih napada na duhovnog poglavara Bošnjaka muslimana reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, javno pozivam Milorada Dodika da prestane sa upotrebom neprimjerenog vokabulara. Milorad Dodik je glavni promotor ratnohuškačke retorike i antidejtonske politike. Podsjećam javnost, upravo je Dodik jedini političar u Bosni i Hercegovini i Evropi koji je javno prijetio opkoljavanjem kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zbog takve politike pozivam Tužilaštvo BiH da počne raditi svoj dio posla i procesuira ekstremne političare koji ugrožavaju mir i stabilnost u zemlji - naveo je Bećirović, saopćio je Bećirovićev Kabinet.

Sve političare u zemlji poziva da poštuju tradicionalne vrijednosti tolerancije i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini i doprinose međusobnom razumijevanju i poštovanju prava na slobodu savjesti i vjere. Političari, ističe, ne bi smjeli širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i crkvama.

- Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najoštrije osuđujem Dodikove pokušaje izokretanja činjenica o kojima je govorio vrhovni duhovni poglavar Islamske zajednice. Dodik mora znati da nikada nećemo šutjeti kada vidimo da se ugrožavaju ljudska prava, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Mi se ne bojimo pokušaja zastrašivanja od deklarisanih rušitelja države Bosne i Hercegovine. Oni moraju znati da će se naša borba za demokratsku i evropsku Bosnu i Hercegovinu voditi u institucijama države. Ako neko misli da je moguće politiku voditi izvan odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i zakona Bosne i Hercegovine, onda mora biti svjestan i do kakvih negativnih konsekvenci takva politika može dovesti - navodi se u poruci člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

Bećirović je jedini iz SDP-a koji je osudio posljednje orkestrirane napade na reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.