open-navfaktor-logo
search
Odluka Suda BiH
Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta, pušten na slobodu
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da Denisu Prciću, vlasniku Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, produži pritvor.
15.07.2021. u 16:33
get url
text

Osnivač i direktor Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini danas je pušten iz pritvora uz mjere zabrane.

Informaciju o puštanju iz pritvora njenog klijenta potvrdila je advokatica Vasvija Vidović, navodeći da su mu u međuvremenu izrečene mjere zabrane i to zabrana napuštanja boravišta, kao i zabrana kontakta sa svjedocima.

Dodala je da na tu odluku pravo žalbe imaju i odbrana i Tužilaštvo.

Prcića Tužilaštvo bih sumnjiči da je Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), omogućio nezakonito sticanje diplome. Prcić je uhapšen 18. juna, nakon čega mu je Sud Bosne i Hercegovine izrekao jednomjesečni pritvor.

Vidović je nakon današnjeg ročišta za produženje pritvora u Sudu BiH kazala je da je detaljno obrazložila razloge zašto nema osnova za produženje prtitvora njenom branjeniku.

- Da bi krivično djelo koje se stavlja na teret mom branjeniku bilo izvršeno, prethodno je morao glavni izvršilac, a Tužilaštvo jasno tretira da se radi o gospodinu Mehmedagiću, izvršiti krivično djelo. Osnovna pretpostavka optužnice jeste da je diploma koju je izdao banjalučki Univerzitet nevažeća, pri čemu se gubi iz vida da je diploma koja je bila poništena u inspekcijskom nadzoru i od strane inspekcijskih organa, preispitivana u upravnom sporu od strane okružnog banjalučkog Suda koji je poništio odluku inspekcijskih organa – kazala je.

Objasnila je da je situacija bila takva da je diploma bila proglašena nevažećom, ta odluka je ukinuta te da je, prema podacima koje ima, diploma validna i važeća.

- Po onome što je rekao i tužilac danas, OSA je u svom dosjeu imala samo tu diplomu i po njoj isplaćivala plaće, prema onome što je čovjek i zaradio. Prema tome, ne može se u tom segmentu govoriti o imovinsko-pravnoj koristi ni po bitnim obilježjima krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, nego o krivičnom djelu eventualno krivotvorenja službene isprave, odnosno upotrebe tog krivotvorenja, što je još na nivou osnova sumnje – istakla je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.