open-navfaktor-logo
search
Štab CZ Mostar
Deponija Uborak: Neće se proglasti stanje nepogode, a policija neće primjenjivati silu
Štab Civilne zaštite Grada Mostara, nakon dvosatnog zasjedanja, procijenio je da se danas neće proglasiti stanje nesreće uzrokovane uslijed neodvoženja otpada, ali ukoliko se vrlo skoro ne pristupi odvozu otpada, bit će primorani da donesu takvu odluku.
05.03.2020. u 17:42
get url
text

- Zbog stanja u okruženju i pandemije koronavirusa, neodvoženje otpada povećava rizik od mogućnosti oboljenja od različitih zaraznih bolesti, te se traži žurno djelovanje na deblokadi deponije i odvoženju komunalnog otpada, prije svega sa mjesta poput škola i vrtića - kazao je Predrag Šupljeglav načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara.

Istaknuo je i kako svakodnevno stižu apeli i zahtjevi građana i institucija koji traže da se promijeni trenutno stanje, koje prijeti ekološkom katastrofom.

-Tim povodom gradonačelnik je aktivistima i građanima sa sjevera grada ponudio sporazum u kojem je prihvatio sve zahtjeve u okviru njegovih nadležnosti. Štab smatra da je to dobro rješenje, kako bi se postigao kompromis, pozivajući predstavnike Inicijative da rade zajednički sa službama - naglasio je Šupljeglav.

Gradonačelnik Bešlić ja kazao kako je na sastanku stranačkih vrhova HDZ-a i SDA, tražio da Vlada FBiH i Vlada HNK, kao i Međunarodna zajednica, pomognu u osiguravanju materijalnih sredstava, kako bi se popravili uvjeti na deponiji.

- Jutros su došli sa zahtjevom, ali gradonačelnik ne može uzeti ovlasti Gradskog vijeća. Oni su pak, tražili neprelazak deponije na lijevu stranu potoka Sušica, gdje je već sprovedena eksproprijacija, i to temeljem prostornog i regulacionog plana. Ja ne mogu promijeniti odluku Gradskog vijeća. To je ponuda za novo Gradsko vijeće. Oni su očito došli svjesno da se ne dogovorimo, tražeći da potpišem nešto za što nisam nadležan - poručio je Bešlić, uz molbu građanima za strpljenje, ali i Inicijativu jer nam prijeti pandemija, da deblokiraju deponiju zbog 120 hiljada ljudi.

Prijedlog sporazum je, navodi, dostavljen Inicijativi te se nada pozitivnom odgovoru, kako bi zajedno radili na rješavanju problema.

- Njih kao ljude koji imaju problem razumijem, međutim očigledno je da su svi građani Mostara danas taoci jedne male grupe građana. Sporazum uvažava sve njihove zahtjeve. Apeliramo da shvate, jer ako se desi pandemija i dokaže se da je smeće na ulicama doprinijelo svemu, onda će i oni sudski odgovarati. Ne daj Bože da do toga dođe. Tražimo zajednički dogovor. Sve tačke sporazuma koji smo postigli u junu 2019. ja sam ispunio. Oni sada imaju nove zahtjeve. Što se tiče novih lokacija, nama su potrebne studije. Mi možemo osigurati novce za izradu studija. I tu više ništa nije sporno - pojasnio je Bešlić.

O ulozi policije i postupanju Policijske uprave (PU) Mostar oko blokade deponije govorio je Dragan Jelonjić. Načelnik PU-a je istaknuo da policija neće primjenjivati silu na deblokadi deponije kako bi se dala šansa mirnom rješenje kako bi se grad očistio od smeća.

- Nakon deblokade, deponija je radila nesmetano. Postupali smo shodno Zakonu o prekršajima. Dakle, izdavali smo prekršajne naloge. Podneseni su zahtjevi za sudskim odlučivanjem, te se očekuju ishodi sudskih postupaka. Zaključili smo da se sila ne primjenjuje i da se dalje pregovara. Želimo mirno rješenje i čist grad - kazao je Jelonjić.

Direktor Doma zdravlja Mostar, Mario Kordić, rekao je da se ne možemo dovesti u situaciju da epidemiju korona virusa dočekamo sa ovolikom količinom biološkog otpada na ulicama, rekavši kako se zaprepastio kada je danas na sastanku čuo da se radi o količini od 1000 tona otpada.

- Uputio bih apel Inicijativi "Jer nas se tiče", jer se i nas ostalih građana Mostara tiče – poznato je da u BiH imamo slučaj korona virusa i pitanje je dana kada ćemo to imati i u Mostaru. Ovakva situacija je nezgodna. Komunalni otpad po ulicama u 90 posto slučajeva je biološki otpad. Korona virus preživljava devet dana na normalnoj, suhoj podlozi. Sad zamislite koliko bi živio na biološkom otpadu- istaknuo je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.