open-navfaktor-logo
search
Analiza
Der Spiegel: Putinov pijun Dodik igra se vatrom, Bosni i Hercegovini prijeti slom
Dok se svijet fokusira na Ukrajinu, Kremlj nastavlja napore da destabilizira Balkan uz revnosnu pomoć Srba u regiji, upozorava se u još jednom tekstu stranih medija koji pažljivo prate situaciju u našoj regiji, s naglaskom na utjecaj Rusije.
05.05.2022. u 19:13
get url
text

Ugledni Der Spiegel piše da je posebno ugrožena Bosna i Hercegovina. Kad je riječ o najnovijim signalima iz istočne i jugoistočne Evrope, piše njemački magazin, austrijsko ministarstvo vanjskih poslova ima "izuzetno osjetljive senzore", pa zbog toga austrijski diplomati ovih dana ne gledaju sa zabrinutošću samo na Ukrajinu, već i na razvoj događaja na Balkanu.

- Svi znamo da Moskva ima sposobnost uzrokovati probleme i u drugim dijelovima svijeta - rekao je Alexander Schallenberg, austrijski ministar vanjskih poslova. Na Balkanu je, ističe, posebno ugrožena Bosna i Hercegovina.

Ako se sukob proširi iz Ukrajine na narode bivše Jugoslavije, posljedice bi po Evropu bile razorne, upozorava Schallenberg i dodaje da ako situacija eksplodira na Zapadnom Balkanu, to bi u biti značilo sukob u dvorištu EU-a.

On insistira na tome da se preostalih šest zemalja koje nisu članice EU-a na Balkanu moraju što prije integrirati u blok, kazavši kako bi to značilo samozaštitu, a ne altruizam.

Oblaci su se posebno smračili u RS-u

Der Spiegel dalje piše kako su signali koji dolaze iz krajeva naseljenih Srbima – pravoslavnim rođacima Rusije – zaista uznemirujući te da su se "oblaci posebno smračili" u većinski srpskom entitetu RS, gdje Milorad Dodik intenzivira napore u postizanju svog dugoročnog cilja otcjepljenja.

- Kao član tročlanog Predsjedništva, službeni je predstavnik Bosne i Hercegovine, ali zemlju još uvijek naziva mrtvorođenčetom ili demonskom zemljom. U govoru sredinom aprila sljedbenicima u Bijeljini povikao je: "Živjela Srbija! Živjela Rusija! Živjela Republika Srpska!" Državu Bosnu i Hercegovinu nije spomenuo nijednom - navodi Spiegel u tekstu "Napetosti na Balkanu rastu dok Bosni i Hercegovini prijeti slom".

Upozorava se da su 30 godina nakon izbijanja rata, u kojem je živote izgubilo oko 100.000 ljudi, sve veće naznake da se na Balkanu sprema još jedan oružani sukob. Neki su promatrači zabrinuti zbog ratoborne osovine koja se proteže od Moskve do Beograda i dalje do Banje Luke, a zabrinuti su da velikosrpski separatisti mogu biti sigurni u podršku Kremlja.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg eksplicitno je spomenuo Bosnu i Hercegovinu u raspravi o potencijalnim prijetnjama početkom aprila.

U analizi Spiegela koju potpisuje Walter Mayr stoga se postavlja pitanje: Hoće li Vladimir Putin pokušati primijeniti model uspostavljen u istočnoj Ukrajini, s "Narodnim republikama" Lugansk i Donjeck, i u Bosni i Hercegovini?

Partnerstvo Čovića i Dodika

Autor podsjeća da je RS od prošle jeseni, pod vodstvom Dodika, blokirala većinu bosanskohercegovačkih državnih institucija, suspendirano je više od 200 zakona i pravnih akata. Dodaje da RS, koja čini nešto manje od polovice teritorija zemlje, također želi izgraditi vlastitu vojsku i prestati priznavati nadležnost nacionalnog pravosuđa i porezne vlasti.

- Plan je u biti da se uništi krhki entitet koji je stvoren Dejtonskim sporazumom 1995. godine: Federacija Bosne i Hercegovine, unutar koje muslimanski Bošnjaci, Srbi i Hrvati trebaju živjeti pod zajedničkim krovom i prema zajedničkim pravilima. Atentat u Sarajevu 1914. godine pokrenuo je Prvi svjetski rat. Tri generacije kasnije, Sarajevo je bilo centar najkrvavijeg od svih ratova koji su pratili raspad Jugoslavije. Koje je pouke svijet izvukao? - piše u tekstu.

Der Spiegel podsjeća i na nedavno pojačanje prisustva EUFOR-ove Althea misije te sankcije koje su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija uvele protiv Dodika i drugih čelnika RS-a, dok Evropska unija oklijeva uz izvjestan veto Mađarske, Viktora Orbana, ali i Hrvatske. Njemački medij upozorava i na partnerstvo Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji se, kako se ističe, više puta pridružio Dodiku u napadu na institucije FBiH.

Navodi se da za Čovića u Briselu lobira HDZ koji je članica Evropske narodne stranke, desnog centra u Evropskom parlamentu. Spiegel podsjeća i na sankcije koje je uvela Njemačka, zamrznuvši 105 miliona eura vrijednu investiciju u RS-u, ocijenivši to kao "pucanj upozorenja", te na nedavnu odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspendira zakon Republike Srpske, kojem su zbog toga upućene i prijetnje smrću sa skupa u Banjoj Luci.

Dodik je, naglašava autor teksta, samo pijun na Putinovoj šahovskoj ploči, ali onaj koji je pozicioniran duboko na Zapadu.

- Samo 50 kilometara dijeli njegov ured od granice s EU-om. Srpski ultranacionalista igra se vatrom pred očima evropskog bloka i ponosi se svojim bliskim vezama sa šefom Kremlja, koji je Dodika još jednom primio u Moskvi u decembru. Strateške upute Dodiku redovno saopćava ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ili ruski ambasador Igor Kalabuchov - piše Spiegel, uz podsjećanje na nedavnu izjavu ruskog ambasadora u vezi s eventualnim daljim koracima BiH ka NATO-u, što su u Sarajevu ali i drugim prijestolnicama protumačili kao prijetnju.

Vučić se "prodaje" u Washingtonu, a hvali srpsko-kinesko prijateljstvo

Njemački list također ističe i ulogu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

- 'Rekao sam Dodiku da ne pravi vojsku i on je prihvatio'. Ovom rečenicom Vučić je nedavno želio razjasniti ko zapravo ima konačnu riječ u srpskom taboru. Vučić također ima bliske veze s Kremljom i redovno ga prima Putin. Međutim, podržao je osudu ruske invazije na Ukrajinu u Vijeću sigurnosti UN-a prije nego što je odlučio protiv pristajanja na zahtjeve EU-a da se pridruži njenom režimu sankcija. Vučić se smatra majstorom u umijeću izbjegavanja jasnoće. Učinkoviti autokrat svojom zemljom, najmnogoljudnijom od onih nastalih na tlu Jugoslavije, vlada snažnom rukom i pomno baždarenim balansiranjem - dodaje se u tekstu.

Naglašava se da je Srbija kandidat za ulazak u EU, ali da to Vučića nije spriječilo da u prošlosti koketira s Kremljom, hvaleći srpsko-kinesko prijateljstvo, a dodaje se i kako se predsjednik Srbije "prodaje" u Washingtonu kao jedino sidro stabilnosti na Balkanu.

- Mnogi su - rekao je nedavno Vučić stavljajući na vidjelo svoju uvježbanu nedorečenost, zainteresirani za destabilizaciju Balkana, podsjeća se u analizi uz komentar da predsjednik Srbije sebe ne ubraja u njih.

- Vučiću treba Rusija kao pravo veta kada je u pitanju blokiranje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja ima za cilj službeno priznanje bivše srpske pokrajine Kosovo prema međunarodnom pravu. A Rusija mu treba i kao snažna protuteža kada ponovo dođe vrijeme za obilježavanje bombardiranja Srbije 1999. godine, koje je podržalo 19 država članica NATO-a. Kao što Rusija svoje imperijalne ambicije pojačava frazom "russkij mir" – ruski svijet – u Srbiji se sve više može čuti izraz "srpski svet" – srpski svijet, oznaka koja s pažnjom uključuje sva područja u kojima žive Srbi - zaključuje se u tekstu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.