open-navfaktor-logo
search
Podrška
Deseci građana i saboraca pred Sudom BiH: Vikić i ostali su nepravedno optuženi, on je heroj Sarajeva
Deseci građana, pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH, okupili su se jutros pred Sudom Bosne i Hercegovine, kako bi pružili podršku komandantu Draganu Vikiću i drugim optuženima kojima se sudi zajedno sa Vikićem.
18.02.2022. u 09:02
get url
text

{$galerijaFotografija}

Osim Vikiću sudi se i Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću. Oni su optuženi zbog ubistva osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine. Danas odbrana iznosi završnu riječ pred Sudom BiH.

Okupljeni građani Vikićev dolazak pozdravili su aplauzom.

- Ja ne mogu da shvatim da jedan građanin Sarajeva koji zna Vikića nije došao ovdje da ga podrži. On je dizao moral. On je ostao uz građane Sarajeva, pravi je i istinski heroj ovog grada - kazao nam je Mufiz Zimić, jedan od građana koji su došli iskazati svoju podršku komandantu Vikiću.

Mirsad Palić je kazao da se nada izricanju oslobađajuće presude.

- Ovo do sada je bilo mrcvarenje. Očekivao sam veću podršku, iako se vidi i ovako jedna velika podrška. Nažalost, veliki broj građana koji ne žive ovdje nisu ni u mogućnosti da dođu - rekao je on.

Članovi Specijalne jedinice MUP-a RBiH, također su došli da podrže Vikića, ali i ostale koji su, kako ističu, nepravedno optuženi u ovom slučaju.

- Došli smo da tražimo pravdu, za sve osuđene. Mi smo časna jedinica koja je branila ovaj grad i ne želimo nikakvu ljagu na našem imenu. Oni žele žrtvu iz Federacije, žele da natovare Armiji RBiH i policiji da su radili zločine, farsa - poručili su.

Medina Hamamdžić je istakla da je sramno što cijelo Sarajevo nije došlo da podrži Vikića s obzirom na njegove i zasluge njegove jedinice tokom agresije. Ističe da očekuje oslobađajuću presudu.

Mehmed Rihovac također je rekao da se nada oslobađujućoj presudi, jer bi to pokazalo da ova država ima i budućnosti.

- Ukoliko ne pobijede pozitivne strane, mi ćemo biti potopljeni skroz. Kad se sjetim transportera kada je krenuo ka mostu Suade Dilberović, onda nam je srce svima bilo veliko, a danas mi smo napustili sve vrijednosti, građanske, ljudske, moralne. Ljudi su izgubili moral i svijest. Šta je ovo, ja ne znam. Što se tiče pravosuđa, sve je kazano sa smjenom predsjednika. Mi ne idemo u Evropu, mi idemo u pustinju - naglasio je.

Suđenje Dragan Vikić, 18.02.2022.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.