open-navfaktor-logo
search
Nacionalni spomenik
Deset mjeseci od devastacije Partizanskog groblja u Mostaru, počiniocima ni traga
Deset mjeseci od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Partizansko spomen groblje u Mostaru navršilo se danas, a još nema rezultata istrage.
14.04.2023. u 08:42
get url
text

- Još nema počinilaca. Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopćenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje političke opstrukcije pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina - saopćio je danas UABNOR Mostar.

Iz ovog Udruženja insistiraju da javnost redovno bude upoznata sa rezultatima istrage, jer, kako ističu, stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nesigurnosti u gradu Mostaru, tim više što su se u međuvremenu desili i drugi incidenti koji narušavaju odnose u gradu.

- Ukratko, insistiramo na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage. Po ko zna koji put podsjećamo da je par dana nakon uništavanja ovog bisera graditeljske baštine izjavu dao gospodin Slađan Bevanda, ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK. On je tom prilikom rekao: "MUP svaki put reaguje na pravi način i pronađe počinioce, a na drugima je da to procesuiraju". Onda je još ponovio: "Počinioce uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde", te je dodao: "MUP HNK časno i pošteno radi svoj posao".

Ako je ministar govorio istinu, insistiramo da o svim rezultatima istrage HITNO upozna javnost. U protivnom postaje saučesnikom, jer deset mjeseci šutnje je previše - navode iz UABNOR-a Mostar.

Ako uz sve ovo, kako dodaju dalje u saopćenju, stavimo činjenicu da je jučer, dan prije nego će se navršiti deset mjeseci od posljednjeg razaranja ovog spomenika, objavljeno da je Partizansko memorijalno groblje u Mostaru uvršteno među sedam najugroženijih baština 2023. u Evrop,i onda je jasno da je sa ovom sramotom Mostara, ali i Bosne i Hercegovine, upoznata Evropa, ali i cijeli svijet.

- Ko to u Mostaru želi da ovakve slike o nama idu u svijet? - zaključuju u saopćenju iz UABNOR-a Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.