open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno iz policije
Detalji istrage o nabavci medicinske opreme u Banjoj Luci: Evo za šta se terete Gajić i Vuletić
Policija RS-a zvanično je potvrdila da su u okviru istrage o nabavci medicinske opreme u RS-u tokom pandemije koronavirusa uhapšene dvije osobe, a kao što smo ranije objavili, uhapšeni su Mladen Gajić, direktor JZU bolnice Sv. Apostol Luka u Doboju, te Vladimir Vuletić, direktor firme ARMS sistemi u Banjoj Luci.
06.10.2021. u 12:46
get url
text

VEZANI TEKST - Nezakonita nabavka medicinske opreme: MUP RS-a uhapsio direktora bolnice u Doboju

Gajić se sumnjiči da je obavljajući funkciju direktora JZU bolnice Sv. Apostol Luka u Doboju tokom prošle godine počinio djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja sa Sašom Markovićem, vlasnikom firme Travel 4 fun u Banjoj Luci, a koji je od ranije u pritvoru, i to prilikom postupka nabavke medicinske zaštitne opreme  - odijela, maski i rukavica, za potrebe bolnice u Doboju.

Vuletić je uhapšen zbog sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa krivičnim djelom pomaganje, te da je navedena krivična djela počinio sa Branislavom Zeljkovićem, tadašnjim direktorom Instituta za javno zdravstvo RS-a, koji je također u pritvoru.

- Djelo je počinjeno prilikom postupka nabavke termalnih kamera za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra RS-a od firme čiji je Vuletić direktor - istakli su u MUP-u RS-a.

Kako saznajemo, u okviru istrage koju provodi Tužilaštvo RS-a, utvrđene su nezakonite radnje u postupku javne nabavke termalnih kamera za mjerenje tjelesne temperature za potrebe UKC-a RS-a u Banjoj Luci koju je provodio Institut za javno zdravstvo RS-a.

- Firmi ARMS sistemi d.o.o. Banja Luka pribavljena je imovinska korist na štetu budžetskih sredstava koja prelazi 50.000 KM. Također, firmama Travel 4 fun d.o.o. Banja Luka i Promeding d.o.o. Laktaši pribavljena je imovinska korist na štetu budžetskih sredstava u iznosu od 550.000 KM - naveo nam je izvor iz Tužilaštva RS-a.

Tužilaštvo RS-a provodi istragu i u vezi sa postupcima javne nabavke medicinske opreme koje je provodila JZU Bolnica Sveti Apostol Luka u Doboju za potrebe ove bolnice i za potrebe JU Dom za starija lica Doboj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.