open-navfaktor-logo
search
Ročište direktoru OSA-e
Detalji iz sudnice: Čavkini dokazi metar iz Binga, dužina aviona, fotografije sa svadbe...
Bio je na jednoj svadbi što se vidi sa fotografija, putovao je u istom avionu i bio je zajedno na ljetovanju u Antaliji sa svjedokom Asimom Sarajlićem. To su "tri neposredna kontakta" zbog kojih je na današnjem ročištu u Sudu BiH državni tužilac Oleg Čavka zatražio određivanje mjere pritvora direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSABiH) Osmanu Mehmedagiću u okviru predmeta "Diploma".
10.09.2021. u 15:06
get url
text

Prema onome što je obrazložio u ova tri slučaja radi se o kršenju mjera zabrane koje je Sud BiH Mehmedagiću izrekao 16. jula.

Čavka se, kako je to pojasnio sutkinji za prethodni postupak Tatjani Kosović, vratio sa odmora u nedjelju, 5. augusta, i odmah u ponedjeljak po dobijenim saznanjima da je "Mehmedagić imao kontakt sa svjedokom" krenuo u prikupljanje dokaza.

Na jednom vjenčanju, naveo je on, što se vidi sa fotografija, bio je u blizini manjoj od 50 metara od svjedoka, što je "kršenje mjera zabrane od 16. jula". Također, kazao je Čavka, Mehmedagić je samo pet dana nakon izricanja mjera zabrane otputovao na ljetovanje u Antaliju istim avionom u kojem je bio i Sarajlić.  

O ovom putovanju dobio je podatke od Granične policije BiH, a jutros i snimke videonadzora sa Sarajevskog aerodroma koji će tek biti pregledani.

Čavka je kao dokaz svojih tvrdnji iznio i podatak da je avion kojim su letjeli u Antaliju dug 37 metara, a da za jedno takvo mjerenje nije potreban specijalni metar, dovoljan je i onaj iz Binga.

- U zgradi aerodroma boravili su više od jedne minute i nije ispoštovana udaljenost od 50 metara – naglasio je Čavka, dodajući da ni o svadbi ni o putovanju Mehmedagić nije obavijestio Tužilaštvo BiH iako je to navedeno u mjerama zabrane. 

Na upit sutkinje Kosović da li je osim dokaza iz Granične policije BiH i fotografija sa svadbe, tražio informacije i od drugih policijskih agencija, Čavka je rekao da nije.

Mehmedagićev advokat Nermin Mulalić je istakao da Tužilaštvo BiH nije iznijelo niti jedan relevantan dokaz da je njegov branjenik prekršio mjere zabrane izrečene 16. jula, ističući da kontakt ne znači to što su Mehmedagić i Sarajlić bili u isto vrijeme na aerodromu.

- Osman Mehmedagić kao direktor OSA-e ne prolazi proceduru na aerodromu kao ostali putnici. Ne ide na pasošku kontrolu, u zgradu ulazi i iz zgrade izlazi na poseban ulaz. Također, i prilikom ulaska u avion, s obzirom na funkciju koju obavlja, on u avion ulazi posljednji, a izlazi prvi. Kada je riječ o slikama sa svadbe, vidi se da je moj branjenik okrenut leđima svjedoku, te da to nije uopće nikakav kontakt – naveo je Mulalić, naglašavajući kako Tužilaštvo BiH smatra da se pritvor može određivati po automatizmu.

Dodao je i da pojedini mediji objavljuju dokaze Tužilaštva BiH prije nego ih i sama odbrana dobije.

Advokatica Senka Nožica potcrtala je da su dokazi iz Granične policije BiH prikupljeni nezakonito, kao i da putovanja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije treba da budu tajna, kako sa aspekta sigurnosti države, tako i njegove lične.

- Ovo je ostrašćeni odnos i lični konflikt tužioca sa direktorom OSA-e i nema veze sa samim predmetom. Zna se šta je kontakt o kojem govori tužilac. Kontakt ne može biti blizina dvoje ljudi, kontakt ne može biti ako su se dva čovjeka našla u određeno vrijeme i na određenom mjestu. Ovim što je tužilac iznio nije dokazano da je bilo kontakta. Prvi put u historiji pravosuđa imamo situaciju da se traži pritvor jer su se nalazili na istom mjestu. Bilo je sličnih slučajeva, gdje su članovi Parlamenta bili u istom prostoru, ali to nije značilo kršenje mjera zabrane – pojasnila je Nožica.

MJERE ZABRANE

Mehmedagiću su 16. jula izrečene mjere zabrane i to zabrana sastajanja sa određenim osobama na način da mu se zabranjuje međusobno kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim osobama. Također mu je zabranjeno kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu protiv njega, uključujući i približavanje na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Osumnjičeni Osman Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.