open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Detalji sa ročišta Mehmedagiću i Debevcu: Tužiteljica tvrdi da se u karijeri nije suočila s većim opstrukcijama u prikupljanju dokaza
U Sudu Bosne i Hercegovine u toku je ročište za određivanje pritvora predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu, te nekadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osmanu Mehmedagiću. Na samom početku ročišta odbrana je zatražila da se javnosti zabrani prisustvo ročištu, što je odbijeno.
20.12.2023. u 20:14
get url
text

VEZANI TEKST - U toku ročište o određivanju pritvora Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću

Također, na početku je postojao i zahtjev odbrane za izuzećem sudije Branka Perića, koji je pojasnio kako to pitanje nije bilo moguće riješiti. Naime, o njemu nije imao ko da odlučuje s obzirom da nema predsjednika Suda BiH, te je pitanje ostalo na čekanju, dok VSTV ne donese konačnu odluku o v.d. direktoru Suda Bosne i Hercegovine, piše N1.

Tužiteljica Bojana Jolović krenula je potom sa obrazlaganjem prijedloga za pritvor.

Jolović je istakla kako je postojao dogovor osumnjičenih, te kako se u karijeri nije suočila sa većim opstrukcijama u sakupljanju dokaza.

Pojasnila je da su provjere vršene nekoliko mjeseci, a navela je primjer jednog svjedoka, službenika OSA-e, kojeg je u nekoliko navrata zvala da svjedoči. No, on bi svaki put prije toga dobio poziv Osmana Mehmedagića.

Jolović tvrdi kako postoji i službena zabilješka da je Debevec jednom od policajaca rekao  "ja ću se izvući a ti vidi šta ćeš", te kako je "pružao otpor" u zgradi SIPA-e.

Debevec se nekoliko puta pobunio, tvrdio je kako se iznose neistine, nakon čega je Perić zaprijetio izbacivanjem iz sudnice, što se do ovog trenutka nije desilo. 

Debevec i Osmanagić su uhapšeni u ponedjeljak, 18. decembra. Oni se sumnjiče za zloupotrebu položaja.

Uskoro više detalja...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.