open-navfaktor-logo
search
Sjednica Skupštine
Dević ima zanimljiv prijedlog za Vladu KS: Glasat ćemo za budžet ako...
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević (SDA) imajo je zanimljiv prijedlog za vladajuću većinu u KS. 
29.12.2023. u 16:25
get url
text

VEZANI TEKST - Okerića optuživali da je novac davao NiP-ovcima, i u 2024. će dijeliti šakom i kapom: Osigurali mu 600.000 KM, Uku smanjen budžet

U Skupštini KS u toku je rasprava o prijedlogu budžeta za 2024. godinu.

- Mi predlažimo sljedeću stvar, da održite hitnu sjednicu Vlade, premijeru. Te da 60.000 KM prebacite na Vaš konto jer ste vi premijer, a predsjedavajućem vratite 100.000. Mi ćemo podržati budžet. Ako se neko treba baviti povratkom u RS-u, onda se treba baviti premijer Kantona, a ne predsjedavajući Skupštine. Predsjedavajući Skupštine ima svoje nadležnosti koje su propisane Poslovnikom. On saziva sjednice, organizuje rad, on se ne bavi povratkom - naveo je Dević te dodao:

- Uz sve anomalije koje imate, ako ovako postupite, mi ćemo glasati za budžet.

Potom je Dević konstatovao kako vladajuća većina to neće uraditi.

- Zašto? Zato što ne možete da odolite stranačkoj infrastrukturi koja je zarobila sve pozicije u ovom kantonu - zaključuje on.

Naime, radi se o tome da je Kabinetu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo u skladu sa prijedlogom budžeta za 2024. godinu KS, stavljeno na raspolaganje za tekuće transfere 606.400 KM.

Ovaj iznos kojim će raspolagati aktuelni predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić zajedno sa svojim zamjenicima, ukoliko se prijedlog budžeta usvoji, daleko je veći od iznosa koji je imao aktuelne godine.

U budžetu za 2023. godinu Okerićev kabinet na raspolaganju za tekuće transfere imao je 406.400 KM.

Okerić se prije par mjeseci suočavao s optužbama da je budžetski novac dijelio udruženjima na čijem čelu su njegove stranačke kolege iz NiP-a. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.