open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Dević: Nacrt Zakona o robnim rezervama omogućava Direkciji da kupi "ferrari" ili quad, da se malo vozaju po Sarajevu
U toku je nastavak devete radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se vodi rasparava o Nacrtu Zakona o robnim rezervama KS.
04.10.2023. u 11:50
get url
text

Zastupnik Mahir Dević istakao je da ovaj nacrt ima tri negativne tendencije.

- Kada imate zakonski akt u kojem govorimo o robnim rezervama, a da nije definisan pojam hitnosti, na koji način će se izbjegavati Zakon o javnim nabavkama, niske kaznene odredbe za direktora, onda su te tri stvari koje mogu biti generator čiste korupcije unutar ove ustanove - naveo je on.

Istakao je da neće dati podršku ni nacrtu ovakvog zakona.

- Ne smatram da su ovo tehničke greške već tendencije – dodao je.

On je potom komentarisao i preciziranje pojmova.

U Nacrtu postoji član nabavke sirovina i alata, vozila, agregata i pumpi gdje se pod jednom tačkom spominje "razne vrste vozila".

- Pazite norme, razne vrste vozila. To podrazumijeva da možete kupiti i "ferrari", malo se vozati s njim po Sarajevu i kazati da je to vozilo Direkcije. Potrebno je precizirati pa kazati šta želite. Razne vrste teretnih i radnih vozila, ono što vam je potrebno kao instituciji. Pod trenutnim pojmom podrazumijevaju se i vozila koja apsolutno nisu prikladna. Mogu biti luksuzna, sportska, možete kupiti quadove da se vozate sa predsjedavajućim Skupštine ili nekim. Šta ja znam, mi smo imali i te scene na bageru da vas viđamo. Otkud ja znam šta vam može pasti na pamet – obrazložio je Dević.

Ranije je predlagačica obrazložila kako je stav Direkcije za robne rezerve da su kazne nisko postavljene.

- To je nešto što će biti dodatno diskutovane u toku javne rasprave. Trudit ćemo se da kazne budu u maksimalnim iznosima - navela je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.