open-navfaktor-logo
search
Šef Kluba SDA u Skupštini KS
Dević o Konakovićevoj diplomi: Za dva mjeseca položio 32 ispita
Mahir Dević, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, kazao je da ova stranka ne blokira projekte u KS jer su opozicija. S druge strane optužio je vladajuće da ruše pravo i bahato se ponašaju, te je kao argument naveo "devet presuda Ustavnog suda za kršenje zakona protiv Vlade KS i vladajućih".
10.06.2022. u 19:49
get url
text

Za N1 je odgovorio i da ne vidi kako neko iz opozicije može opstruirati borbu protiv korupcije.

Komentirajući odgovor Vlade KS da su Uredbom o kontroli javnih nabavki, zbog koje se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio Ustavnom sudu BiH, učinili transparentniji sistem javnih nabavki, Dević je istakao da su za prva tri mjeseca potrošili 130 miliona KM.

- Džaferović je podnio apelaciju da bi zaštitio ustavno-pravni poredak države, a oni ga ruše u kontinuitetu. Nisu oni Vijeće ministara ni Agencija za javne nabavke BiH. Oni su imali paušalno mišljenje za tu Uredbu. Oni po Ustavu ne mogu to raditi. Najveća borba protiv korupcije je poštivanje zakona. Naš član Predsjedništva BiH poštuje zakone države. Kakvu mi poruku šaljemo ako rušimo državu? - kazao je Dević.

Na konstataciju da iz "Trojke" kažu da su ovom Uredbom htjeli postrožiti zakon, Dević je odgovorio da je pravno nasilje da kantonalna vlada postroži zakon koji je država donijela.

- Oni se cijeli mandat bahato, neustavno ponašaju - dodao je.

Odgovorio je i na pitanje šta misli o radu Ureda za borbu protiv korupcije, koji je pokrenuo i pitanje diplome Elmedina Konakovića, zastupnika u Skupštini KS i lidera Naroda i pravde. 

VEZANI TEKST - Ured za borbu protiv korupcije pokrenuo postupak provjere Konakovićeve diplome

- Ako je normalna situacija da je Konaković za devet dana položio 12 ispita u jednom mjesecu, a u drugom za 12 dana položi 20 ispita – svi smo mi studirali pa neka to objasni. On nema potreba davati nikakve ponude, nego treba ponudito odgovore. Ako uzmete njegove izjave o studiranju vidjet ćete da su konfuzne. Govori da je magistrirao, pa sad da nema tog magisterija. Pa mu se datumi ispita ne poklopaju… A što se tiče Ureda za borbu protiv korupcije, šef je kantonalni premijer Edin Forto. Znači Vlada KS stoji iza njega - rekao je Dević.

Prokomentirao je i rad Vlade KS i projekte poput odobrenja stipendiranja studenata iz IT sektora, to što je neki dan otvorila upravnu zgradu Memorijalnog centra Potočari, te podigla plate u obrazovnom sektoru.

- Posebno je važno povećanje plata u obrazovanju za dva posto, pa će prosvjetni radnici moći kupiti dodatna dva litra ulja. Sramota je objaviti tu vijest. Kada su u pitanju ozbiljni projekti, oni su izašli sa pompeznom pričom o 300 mjera. Šta je s njim? Ništa, to je bio jedan pamflet. Nisu riješili pitanje kvalitete zraka, nisu riješili pitanje javnog prijevoza. Šta je sa ostalim infrastrukturnim projektim? Otvorili su ono što su započeli načelnici SDA - kazao je Dević za N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.