open-navfaktor-logo
search
Klub Bošnjaka KS
Dević: Poturak treba da ide na umru, oni to znaju i pokušavaju tada zakazati sjednicu
Dević je podsjetio da je nakon imenovanja aktuelne Vlade čestitao, ali da je najavio njihovu smjenu čim prikupe 18 ruku
27.12.2019. u 14:23
get url
text

Održana je sjednice Kluba Bošnjaka u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), nakon koje se javnosti obratio zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Mahir Dević, a povodom aktuelnih dešavanja vezanih za održavanje hitne sjednice Skupštine na kojoj bi se trebao birati novi član Kolegija iz reda bošnjačkog naroda.

Dosadašnji član Kolegija Skupštine KS Elmedin Konaković (Narod i pravda) je, pojasnio je Dević, izgubio povjerenje Kluba Bošnjaka, te će novi kandidat za člana Kolegija biti Mirza Čelik (SDA).

- Mi u tu proceduru krećemo odmah. Skupština KS je zakazana za sutra u 12.00 sati i mi nastavljamo dalje – izjavio je Dević.

Govoreći o Konakovićevim prijetnjama krivičnim prijavama, Dević je kazao da nema potrebe za prijetnjama.

- Vlade budu i prolaze. Nije ovo prva Vlada koja odlazi i nova dolazi. Ne treba nam zaista ovakva vrsta priče. Ovo je jedna potpuno normalna demokratska procedura – poručio je Dević.

Dević je podsjetio da je nakon imenovanja aktuelne Vlade čestitao, ali da je najavio njihovu smjenu čim prikupe 18 ruku. Izrazio je još jednom nezadovoljstvo zbog odbijanja da se zahtjev kojeg je potpisalo 18 zastupnika stavi na dnevni red sjednice.

- To je jedno drsko ponašanje. Ovdje uopće nije stvar vremena. Stvar je da aktuelni Kolegij pokušava da zakazuje sjednice kada znaju da nekih naših kolega nema. Kolega Poturak (Dževad Poturak, zastupnik SBB-a, op.a.) treba da ide na umru, oni to znaju i sada pokušavaju da zakazuju neke sjednice kada on nije tu – pojasnio je Dević.

Imenovanje Danijele Kristić (Narod i pravda) za predsjedavajuću Skupštine, dodaje, ne mijenja dalju proceduru, te podsjeća da je to urađeno protiv pravila.

- Ne može aktuelni predsjedavajući imenovati drugog predsjedavajućeg na ovakav način. Ne može, ali to je sada stvar nekih drugih organa koji to trebaju utvrditi. On je mogao dati ostavku na poziciju predsjedavajućeg. Onog momenta kada je on dao tu ostavku, tu ostavku treba da prihvati Skupštinu. On je rekao da je dao ostavku, samo ne znam kome. Sam sebi, pa onda nakon toga imenovao novu predsjedavajuću. Kolegica Kristić može tu biti u ozbiljnom problemu ako bude pravila neke stvari - kazao je Dević.

Potvrdio je da Kristić ubuduće neće biti predsjedavajuća, već će to biti Mirza Čelik iz SDA. Ponovio je također da postojanje nove većine u Skupštini KS nije upitno, što, dodaje, potvrđuju svakodnevni dopisi sa 18 potpisa. Sjednice koja je zakazana za 16. januar, tvrdi, neće biti, a sutrašnja sjednica neće biti prekinuta.

- Sjednicu je zakazala dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić, a ne vjerujem da će je ona prekinuti. Sjednica se može prekinuti da neko počne sad izmišljati neke dojave o bombama, nestanci struje i takve stvari. Sjednicu Skupštine KS može prekinuti onaj ko ju je sazvao, a to je kolegica Viteškić - izjavio je Dević.

Novoj većini, tvrdi, ne treba nikakva većina u Skupštini KS jer je to, dodaje, servis parlamentarne većine, a ne neki organ.

- Prema tom tumačenju, ispada da nam ne trebaju izbori već Kolegij. Ispada da je Kolegij važniji od 18 ruku u Skupštini. Kolegij je samo protočni bojler koji predlaže dnevni red Skupštini, a Skupština ga usvaja. Da li će ga usvojiti, da li neće, to je njena odluka - poručio je Dević.

Negirao je informacije da će biti nova Vlade do Nove godine, te da su te informacije samo spinovi. Ta će se procedura, prema najavama, završavati u januaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.