open-navfaktor-logo
search
Sjednica 3. oktobra
Dević: Smjena ministara nije na dnevnom redu Skupštine KS, naknadno uvrštavanje te tačke je protiv poslovnika
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (Naša stranka) 19. septembra najavio je kako će "iduće sedmice biti izvršena rekonstrukcija Vlade KS". 
28.09.2023. u 07:54
get url
text

VEZANI TEKST - Premijer Uk: Iduće sedmice rekonstrukcija Vlade KS, opcija je da i ja podnesem ostavku, ali...

Uk je tada naglasio da su na stolu tri opcije, da ministri iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu Almir Bečarević (komunalna privreda, infrastruktura, prostorno uređenje, građenje i zaštita okoliša) i Emir Dedović (finansije) podnesu ostavku, druga je da premijer podnese ostavku i onda pada cijela Vlada, a treća je da Skupština KS smijeni ministre.

Bečarević je u više medijskih istupa poručio kako oni neće podnijeti osstavke, tado da ostaju dvije preostale opcije. Uk nije odgovarao na naše pozive, tako da se može samo nagađati da li će se odlučiti da podnese ostavku.

Treća opcija, da Skupština KS smijeni ministre na prvoj narednoj sjednici, zakazanoj za 3. oktobar, nije izvodiva, tvrdi zastupnik Stranke demoktarske akcije Mahir Dević.

VEZANI TEKST - Sjednica Skupštine KS početkom oktobra; Bandić: Prijedlog Uka da smijeni Bečarevića i Dedovića bio bi degutantan

- U predloženom dnevnom redu, koji je dostupan na zvaničnoj stranici Skupštine KS, nema tačke koja bi tretirala smjenu ministara. Dnevni red se ne može dopuniti na ovoj sjednici, jer je to protivno poslovniku. Istina, ova skupštinska većina znala je postupati i protivno poslovniku. Međutim, za smjenu ministara potrebno je da se time bave i nadležne komisije, a one, koliko ja znam, nisu zasjedale.   

Aktuelnoj skupštinskoj većini sada preostaje da zakaže novu sjednicu na kojoj bi se razmatrale eventualne promjene u Vladi KS, a za to je potrebno nekoliko sedmica - objasnio je Dević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.