open-navfaktor-logo
search
Vrijeme da budu kažnjeni
DF: Izvještaj Evropske komisije pokazao da HDZ blokira EU put BiH
Demokratska fronta smatra da posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, osim što je vrlo realističan prikaz stanja EU integracija BiH, ujedno predstavlja pravi pregled napora HDZ-a BiH u udaljavanju BiH od evropskih standarda, te pravu sliku njihove politike koja se temelji na blokadama.
07.10.2020. u 10:32
get url
text

Kako su saopćili iz DF-a, "u samom Izvještaju nema ni traga od HDZ-ovog otužnog zahtjeva za izmjenom Izbornog zakona na temelju njihove lažne interpretacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a strogo se i eksplicitno insistira na provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima se mora osigurati jednakopravnost svih građana".

VEZANI TEKST - Još jedan šamar iz Brisela: HDZ-ovci razočarani, u izmjenama Izbornog zakona nema mjesta za njihove zahtjeve

- U izvještaju također nema ni traga o zalaganju za famoznu konstitutivnost koja je antievropski princip, dok HDZ insistira upravo na jačanju tog etničkog principa koji je nespojiv sa evropskom pravnom stečevinom, te ga kroz proces evropskih integracija treba dokinuti. Sa druge strane, vrlo jasno je naznačeno da je etnički princip smetnja u funkcionisanju institucija države - navode iz ove stranke.

U Demokratskoj fronti smatraju da je krajnje vrijeme da se o odgovornosti i krivici za sporo napredovanje BiH ka EU počne govoriti jezikom činjenica i pravim riječima.

Kako ističu u saopćenju, smatraju "da se više ne može govoriti o generalnoj odgovornosti svih političkih elita, jer ako su svi formalno odgovorni onda u suštini nije odgovoran niko".

Niko u Bosni i Hercegovini, dodaju, krijući se iza učtivog i diplomatskog rječnika Evropske unije nema pravo ne vidjeti da je glavni krivac za ono što je u Izvještaju označeno kao loše, upravo HDZ.

- Koja je to politička opcija, kako stoji u izvještaju, koja blokira formiranje vlasti u FBiH? HDZ. Ko blokira i prijeti blokadom rada Parlamenta Bosne i Hercegovine? HDZ. Ko se Bosni i Hercegovini zalažući se za nazadni etnički princip protivi provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava? HDZ. Ko se protivi izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, koje je DF predložio u Parlamentu BiH? HDZ. Ko je oborio izmjene Zakona o javnim nabavkama? HDZ. Spisak HDZ-ovih antievropskih blokada ovim zapravo ne završava nego tek počinje, i stoga više nema prostora da bilo ko govoreći o jednakoj odgovornosti svih političkih elita abolira jednu antievropsku i antireformsku politiku, za koju je čak i politika SNSD-a i Milorada Dodika, kada je riječ o EU integracijama, primjer političke konstruktivnosti - saopćeno je iz DF-a.

Zbog svega toga, zaključuju iz ove stranke, HDZ mora biti politički kažnjen, jer stoji na putu evropskih integracija BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.