open-navfaktor-logo
search
Reakcija
DF: Komšić dostavio tri Programa reformi i izborio dvije NATO vježbe, vlast lažova i neznalice Konakovića nula
Cjelokupna domaća javnost imala je još jednu priliku da se uvjeri da je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, ništa drugo do patološki lažov, koji u nedostatku bilo kakvih argumenata poseže za obmanom i manipulacijom kao njemu svojstvenim političkim alatom, saopćila je Demokratska fronta (DF) na svojoj Facebook stranici, ističući da je predsjednik DF-a Željko Komšić dostavio tri Programa reformi i izborio dvije NATO vježbe na Manjači, a vlast "lažova i neznalice" Konakovića nula.
02.02.2024. u 08:26
get url
text

- Nakon što nije uspjela njegova laž da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, navodno lobirao kod premijera Nizozemske za odbijanje otvaranja EU pregovora, sada Konaković plasira novu laž o tome kako je NATO put Bosne i Hercegovine stopiran, navodeći kao argument izmjenu naziva Komisije za NATO integracije u Komisiju za NATO saradnju, te da je greška prethodne vlasti što nemamo jasno definisan put. Naravno, još jedna notorna laž - ističu iz DF-a i dodaju:

- Prvo, treba javnost podsjetiti da je u prethodnom mandatu donesen prvi Program reformi Bosne i Hercegovine koji je dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu, čime je Bosna i Hercegovina napokon otkočila MAP (Membership Action Plan – Akcioni plan za članstvo) postajući direktni učesnik u MAP-u (pogledati službenu stranicu NATO saveza). Mnogo su napora učili Konaković i družina, da u prethodnom mandatu na svaki način devalviraju podnošenje prvog Programa reformi i time učine direktnu štetu našem NATO putu, dok su pri tome neki dijelovi "Trojke" javno pozivali da se odustane od podnošenja tog čuvenog prvog Programa reformi.

Drugo, vjerovatno patološki lažov Konaković ne zna da se u MAP-u učestvuje (iako pojedini misle da se MAP aktivira što je pogrešno), između ostalog, putem dostavljanja nacionalnih godišnjih programa, koji se za Bosnu i Hercegovinu zove Program reformi i naravno putem niza zajedničkih vježbi sa NATO snagama. Prethodna vlast, ma kakva ona bila, uspjela je dostaviti tri Programa reformi, nakon uspješno obavljenih evaluacija od strane NATO-a, dok je sadašnja "najbrže formirana vlast ikada" uspjela dostaviti ukupno 0 (nula) Programa reformi i osigurati 0 (nula) zajedničkih vježbi sa NATO snagama.

Iz DF-a dodaju da je tačno da se naziv Komisije za NATO integracije (kako to piše u Programu reformi) promijenio u Komisiju za NATO saradnju, ali dodaju da je isto tako tačno da je po instrukciji Komšića tadašnji ministar odbrane Sifet Podžić jedini glasao protiv izmjene naziva Komisije.

- Neka patološki lažov Konaković svoje fakture ispostavlja drugima, uključujući i dio međunarodne zajednice koji je inicirao izmjenu naziva Komisije. Isto tako, tačno je da je "najbrže formirana vlast ikada" veoma uspješno stopirala put Bosne i Hercegovine prema članstvu u NATO savezu, jer nema ni Komisije za NATO saradnju, nema dostavljanja Programa reformi, nema zajedničkih vježbi sa NATO snagama, što je rezultat njihovih bajnih kompromisa sa njihovim partnerima u vlasti.

Na kraju, ministar patoloških laži Konaković ne zna, a trebao bi da zna, da je NATO-ov NAC (North Atlantic Council) kojeg smo ovih dana ugostili, aprila 2021. godine donio program "One Partner, One Plan" (Jedan partner, jedan plan) kojim je metodologija kretanja prema NATO članstvu unaprijeđena, tako što će NATO savez imati individualni pristup svakoj zemlji aspirantu za članstvo (Individually Tailored Partnership Programme - ITPP), u kojem jasno stoji da Bosna i Hercegovina učestvuje u MAP-u putem podnošenja godišnjih Programa reformi, koji svake godine idu na evaluaciju u sjedište NATO. Kako dostavljanja Programa reformi od "najbrže formirane vlasti ikada" nema, onda je jasno da je i put Bosne i Hercegovine ka NATO članstvu vidno stopiran - ističu iz DF-a i dodaju:

VEZANI TEKST - Zamjenik generalnog sekretara NATO-a: Ono šta se dešava u BiH bitno je za nas u Evropi

- U istom dokumentu, a potpuno suprotno onome što tvrdi patološki lažov Konaković, jasno se kaže da će IS ili International Staff NATO-a nakon 2022. godine (izvjesno nakon Općih izbora) pokušati sačiniti ITPP Strategic Goals and Objectives (ITPP – Strateški ciljevi i zadaci), očito na bazi podnesenih Programa reformi ili u tom stanju je prethodna vlast ostavila NATO put Bosne i Hercegovine, od čega kako vidimo od strane sadašnje vlasti nema ništa konkretno, jer je njihova saradnja sa NATO-om svedena na populizam i objavljivanje slika po društvenim mrežama. Dakle, mnogo toga je urađeno u prethodnom mandatu u vezi puta ka NATO članstvu, dok je "najbrže formirana vlast ikada" jako uspješno sve to pomnožila sa nulom i zaustavila svaki napredak prema NATO savezu. Očito su njima kompromisi sa rušiteljima države važniji od strateških ciljeva Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.