open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo stranke
DF: Osuđujemo napade na povratnike u RS-u, nereagovanje EUFOR-a vjetar u leđa Dodiku, pozivamo Sattlera...
U Sarajevu danas održana redovna sjednica Predsjedništva Demokratske fronte.
05.09.2023. u 13:31
get url
text

Na sjednici je analizirana aktuelna politička situacija, te je usvojeno i nekoliko zaključaka od kojih izdvajaju slijedeće:

- Najoštrije osuđujemo učestalo fizičko nasilje i napade na povratnike u entitet RS, koji iz dana u dan eskaliraju. Podsjećamo Christiana Schmidta da nije Visoki predstavnik samo za FBiH, nego za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine.

- Demokratska fronta u potpunosti podržava presudu Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Kovačević", kojom se zahtjeva jednakopravnost građana kod izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Neprovođenje presude, prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je donio Christian Schmidt, je krivično djelo.

- Usvajanje zakona od strane državne vlasti kojima se ne ispunjavaju EU standardi, što se posebno odnosi na izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, samo  dalje narušava kredibilitet pravosuđa u BiH. Ovim se podstiče dodatna pravna nesigurnost, te urušava integritet pravosuđa. Da su usvojena rješenja loša, očitovali su se i iz OSCE-a, delegacije EU i drugih međunarodnih organizacija.

- Pozivamo Johana Sattlera, šefa Delegacije EU, da se eksplicitno izjasni da li su predložene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, koje vlast na nivou BiH predlaže nakon usvajanja SNSD-ovog amandmana, u skladu sa EU standardima ili nisu!?

- Pozivamo vlast u FBiH da na dnevni red stavi izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH, koje je jutros zastupnik Demokratske fronte, Dennis Gratz predao u parlamentarnu proceduru, a koje se odnose na femicid, neovlašteno objavljivanje i prikazivanje spisa, portreta i snimaka, seksualno nasilje u ratu kao nova krivična djela, te sva druga krivična djela.

- Nereagovanje EUFOR-a i blaga reakcija Visokog predstavnika Christiana Schmidta će samo dalje dati vjetar u leđa politici SNSD-a i njihovih zvaničnika da iz, kako oni navode "generalne probe", dalje narušavaju sigurnosnu situaciju u državi. Sloboda kretanja je narušena kao jedan od temeljnih ustavnih principa i zato pozivamo Visokog predstavnika, Delegaciju EU i ambasadore zemalja Kvinte da se prestanu povlačiti pred Dodikom i politikom njegovih izabranih i imenovanih zvaničnika.

- Demokratska fronta najoštrije osuđuje donošenje odluke o raspodjeli novca iz indirektnih poreza po kojoj će budžet RS-a dobiti još više novca u poređenju sa FBiH čime se omogućava dodatno finansiranje Dodika i njegove vlasti na štetu svih onih koji troše novac u FBiH kao mjestu krajnje potrošnje. To što je "Trojka" za direktora UIO BiH izabrala čovjeka koji je prethodno bio resorni ministar nadležan za tu upravu, i nakon što su kazali javno da ako SNSD-u damo i tu poziciju, bolje da im damo sve, govori samo po sebi o gaženju vlastitih principa od strane "Trojke".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.