open-navfaktor-logo
search
Reakcija
DF: Principi iz sporazuma nove državne vlasti štetni po interese BiH, ugrožena NATO perspektiva
Demokratska fronta smatra izrazito štetnim po interese države Bosne i Hercegovine potpisivanje sporazuma između "Osmorke", HDZ-a i SNSD o formiranju vlasti, posebno zbog činjenice da je u sporazumu izostavljen NATO kao ključni vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine, saopćio je DF.
16.12.2022. u 14:12
get url
text

- Iz potpisanog dokumenta jasno je da NATO integracije nisu u vrhu prioriteta nove političke koalicije na nivou Bosne i Hercegovine, što je posebno razočaravajuće kada se zna koliki politički napori su uloženi kako bi se NATO put Bosne i Hercegovine deblokirao nakon decenijskog zastoja, a kroz dostavljanje Godišnjih nacionalnih programa i aktivaciju MAP-a - naveli su iz DF-a.

Vojne vježbe na Manjači kao i aktivnosti Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine svjedočile su, ističu, deblokadi NATO puta Bosne i Hercegovine u protekle četiri godine.

- Stoga mi u Demokratskoj fronti izražavamo zabrinutost za NATO perspektivu Bosne i Hercegovine, ali istovremeno i pozivamo stranke "Osmorke" koje preuzimaju odgovornost na oprez, u nadi da dosadašnji stepen integracionih procesa kada je riječ o NATO-u, neće biti ugrožen.

Također, kao izuzetno zabrinjavajuću smatramo stavku sporazuma koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona, koja je očito formulisana u duhu HDZ-ovog razumijevanja tog pitanja. Na strankama "Osmorke" s tim u vezi velika je odgovornost, te naprosto ne želimo vjerovati da će stranke koje se unutar "Osmorke" još naziva građanskima, pristati na to da Hrvati koji dolaze iz ovih stranaka ne mogu biti izabrani na izvršne funkcije kada je riječ o najvišim nivoima vlasti - saopćili su.

VEZANI TEKST - Pročitajte sporazum "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a: Nema NATO-a, ima "legitimnog predstavljanja"

Dodaju da koriste priliku da istaknu kako je vrijeme konačno pokazalo historijsku opravdanost odluke Demokratske fronte da nakon izbora 2018. godine uđe na vlast na državnom nivou kako bi se deblokirao proces NATO integracija i kako bi se zajedničkim snagama suprotstavilo retogradnim izmjenama izbornog zakona na etničkom principu a po željama HDZ-a i Zagreba.

- Demokratska fronta zajedno sa građanima nastavit će svoju političku borbu na već sada dobro prepoznatim principima građanske države i jednakosti svih građana pred Ustavom i zakonom - zaključuju iz DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.