open-navfaktor-logo
search
" U zabludi je"
DF: Schmidt sprema novu podvalu, uvjeren da su građani BiH intelektualno zaostali
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uporno pokazuje da građane Bosne i Hercegovine smatra intelektualno potkapacitiranima i zaostalima.
08.08.2022. u 19:13
get url
text

- Schmidtov poziv predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari i potpredsjednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović da bez daljeg odlaganja izvrše imenovanje sudija na upražnjenim mjestima u Ustavnom sudu FBiH, još jedan je dokaz toga.

Schmidt ničim izazvan apeluje na Dunovića i Mahmutbegović, a zna da je jedini krivac i jedini koji blokira pomenuta imenovanje Marinko Čavara - ističu iz DF-a.

Dalje navode kako "od tog besramnog izjednačavanja odgovornosti tamo gdje je ne može biti, a što je očitao postao manir kod onih predstavnika međunarodne zajednice koji ne žele dobro BiH, samo je još gora Schmidtova zadnja namjera, kojom se želi reklamirati navodna kooperativnost HDZ-a, a sve kako bi se pronašao kakav takav izgovor za nametanje aparthejda kroz Izborni zakon BiH".

- Nažalost, ovo nije prvi put da gospodin Schmidt računa sa uspavanošću građana i probosanskih političkih opcija, kako bi podvalio i podmetnuo HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona. Obzirom na brojnost dobronamjernih savjeta koje je s tim u vezi dobio, ne može se izvući drugačiji zaključak do onog koji upućuje na to da Schmidt smatra kako je većina građana u BiH, naprosto glupa. Međutim, Schmidt se očito nalazi u velikoj zabludi, jer građani dobro znaju o čemu je ovdje riječ - navode iz DF-a.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio je pismo predsjedniku i potpredsjednicima FBiH kao i članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH u kojem ih poziva da imenuju sudije u Ustavnom sudu FBiH i Vijeću za zaštitu vitalnih interesa.

U pismu koje je Schmidt uputio Marinku Čavari, Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović kao i članovima kolegija federalnog parlamenta, ističe kako je "razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu sa Ustavom FBiH".

Istakao je da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) dostavilo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za sva upražnjena mjesta te da je 16. oktobra 2019. godine dostavilo listu uspješnih kandidata za upražnjena mjesta troje sudija, a zatim još jednu listu uspješnih kandidata za dodatnog sudiju 26. februara 2021. godine.

- Do danas niste imenovali nijednog od tih sudija kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze. Pozivam Vam da bez daljeg odlaganja, imenujete sudije za upražnjena mjesta. Samo postupanjem u skladu sa Ustavom Federacije BiH možete pokazati svoju opredijeljenost za pronalaženje pozitivnih rješenja za probleme ove zemlje - napisao je u pismu Schmidt.

Naglasio je i "kako će se nastaviti baviti pitanjem imenovanja sudija, da tu problematiku shvata veoma ozbiljno te da je ona njegov prioritet".

Podsjetimo, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara stavljen je na crnu listu SAD-a jer već treću godinu blokira rad Ustavnog suda FBiH i Vijeća za vitalni nacionalni interes.

Čavara još od 2019. odbija da sa liste kandidata, koju je uputilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, da prijedlog za imenovanje sudije iz reda hrvatskog naroda, nakon čega bi lista konačno bila upućena Domu naroda.

Iz Ustavnog suda FBiH su u nekoliko navrata pisali urgencije da se ubrza sa imenovanjem sudija, ali su dobili odgovore samo od potpredsjednika Federacije BiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

Oni su zajedno potpisali prijedlog za dva imena i dostavili ga Čavari, koji je sve stopirao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.