open-navfaktor-logo
search
Dostavili Skupštini
DF uputio 24 amandmana na budžet Kantona Sarajevo, za šta sve traže sredstva
Klub Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je 24 amandmana na prijedlog budžeta za 2023. godinu, saopćeno je iz DF-a.
28.03.2023. u 21:44
get url
text

- Iako je stav kluba Demokratske fronte da predloženi budžet ima niz manjkavosti, koje je teško ispraviti bez izrade potpuno novog prijedloga budžeta, odlučeno je da će Klub pokušati intervenisati barem u nekim aspektima ovogodišnjeg budžeta.

Klub DF-a će tražiti povećanje budžeta za Filozofski fakultet UNSA, koji je prijedlogom budžeta doveden u vrlo tešku situaciju, a kojim je otvorena čak i mogućnost obustave rada zbog manjka osnovnih sredstava.

Amandmanima će se tražiti izdvajanje novca za osnivanje Fonda solidarnosti u svrhu liječenja teško oboljele djece, podrška radu HUB-ova, koja je ranije planirana Strategijom razvoja KS, kao i uvećanje neophodnih sredstava Veterinarskoj stanici.

Klub DF-a je također tražio sredstva za saniranje klizišta na objektu Radionica Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao i obnovu fasade NPS, te finansiranje šest  institucija kulture kojima nije riješen status, i unapređenje muzičkog programa Sarajevske filharmonije koja ove godine proslavlja 100 godina postojanja.

Upućeni su i amandmani za uvođenje nove budžetske stavke, kojom će se sanirati krovovi rađeni sa azbestnim pločama. Zahtjev Demokratske fronte će biti i formiranje profesionalne jedinice Gorske službe spašavanja.

Pristup institucijama KS-a nam je od izuzetne važnosti, stoga želimo da se radi na uklanjanju arhitektonskih barijera, ali i digitalizaciji formiranjem kantonalnog e-portala, pa su upućeni amandmani i za implementaciju ovih zahtjeva.

Jedan od najvažnijih amandmana tiče se implementacije Zakona o Srebrenici. Prošlogodišnja sredstva namijenjena radu Memorijalnog centra u Srebrenici nisu realizovana, te je u ovoj godini osim što očekujemo da se napokon krene u realizaciju, tražimo i veće izdvajanje iz budžeta imajući u vidu značaj djelovanja MC, čiji efekti rada prevazilaze očuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici i od državnog su značaja.

Demokratska fronta će bez obzira na činjenicu da je opozicija u Kantonu Sarajevo, nastaviti da djeluje konstruktivno, predlaže rješenja, i zahtjeva od vladajuće strukture da se prema finansijama kantona odnosi transparentnije i odgovornije - saopćeno je iz DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.