open-navfaktor-logo
search
Reakcija
DF: Uvesti sankcije Bevandi jer je ometanje izbornog procesa krivično djelo
Demokratska fronta pozvala je na proširivanje međunarodnih sankcija na ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevandu, kao i na sve zvaničnike u Bosni i Hercegovini koji budu ometali izborni proces, s obzirom na jasne poruke koje su upućene od strane Evropske komisije, OSCE-a, OHR-a i Sjedinjenih Američkih Država.
20.04.2022. u 16:09
get url
text
Demokratska fronta
Demokratska fronta

Ovo je saopćeno iz Demokratske fronte (DF) nakon što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas nije ni stavilo na dnevni red prijedlog odluke Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a sve kako bi se održali Opći izbori 2. oktobra. 

VEZANI TEKST - HDZ-ov Bevanda nastavlja opstrukciju Općih izbora: Vijeće ministara nije ni razmatralo prijedlog CIK-a

Prijedlog je trebao, kako to nalaže Poslovnik, predložiti ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, član Hrvatske demokratske zajednice BiH.

- Posljednji potez ministra Bevande, koji je odbio na sjednici Vijeća ministara predložiti da se raspravlja o zahtjevu CIK-a za izdvajanje sredstava za održavanje izbora, a što je imao obavezu učiniti, je dokaz da Dragan Čović (predsjednik HDZ-a BiH) nije odustao od plana da izbore pokuša blokirati.

Važno je prisjetiti se i pisma Olivera Varhelyia upućenog ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi, i poziv da iz budžeta osigura novac za pripremne radnje za organizaciju izbora. Takvim stavom Evropske komisije se jasno identificira krivac za ometanje izbornog procesa.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, morao bi znati da ometanje izbornog procesa, osim što predstavlja izravan napad na demokratiju, jeste krivično djelo, a pravo na podnošenje krivične prijave imaju svi građani Bosne i Hercegovine - saopćili su iz DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.