open-navfaktor-logo
search
U BiH 260.000 dijabetičara
Dijabetes svakodnevno uzima danak, u prvih šest mjeseci ove godine utrostručio se broj oboljele djece
Iako ne postoji registar oboljelih, prema podacima kojima rapolaže Savez udruženja dijabetičara Federacije BiH, u BiH je oko 260.000 oboljelih od dijabetesa.
14.11.2020. u 08:44
get url
text

Kaže to Nermin Kotorić, predsjednik Saveza, u povodu 14. novembra Svjetskog dana oboljelih od dijabetesa.

- Prije godinu, na današnji dan imali smo sastanak sa Federalnim ministrom zdravstva Vjekoslavom Mandićem i prvi naš zahtjev bio je uspostava registra oboljelih. No, sve je ostalo na papiru. Ovih dana ponovo smo uputili zahtjev da nas ministar primi, ali nismo dobili nikakav odgovor. Znamo da je epidemija, ali neke stvari mogle su se i ranije uraditi – kaže Kotorić.

Troše novac na posljedice umjesto na prevenciju bolesti

Razočarani su iz Saveza činjenicom što nema ozbiljnog pristupa problemu dijabetesa u smislu da se troše ogromni novci za posljedice bolesti, dok za edukaciju, praćenje i prevenciju, ističe Kotorić, niko ne mari.

- Registar je osnov i temelj za sve jer će nam pokazati gdje su problemi i kako ih rješavati. Nemamo nutricionista, stručnjaka koji će sastavljati zdrave načine prehrane… Ili neko ne zna, ili neće da radi svoj posao. Svjesni smo mi da postoje i lobiji da se novac od zavoda zdravstvenih osiguranja i Federacije BiH i kantona troši na druge stvari, od kojih će oni imati koristi, a ne u zaštitu dijabetičara. Lijekovi su skupi, trakice također, cijene su daleko više nego u zemljama regije. Primjera radi, ja dnevno trošim od pet do deset trakica jer drugačije ne mogu funkcionisati. Potrebni su nam aparati koji kontunirano mjere šećer. Oni jesu skupi, ali dugoročno se isplate jer oni koji ih koriste pravilno, regulišu šećer i time izbjegavaju posljedice dijabetesa – objašnjava Kotorić.

Dodaje da se dijabetičari svakodnevno susreću sa diskriminacijom i prilikom zapošljavanja.

- Svake godine ista priča. Volio bih da se o dijabetičarima u našoj zemlji ne priča na ovakav način, ali to nije moguće jer se ništa ne mijenja. Živim u Tešnju, i baš sam sad sa načelnikom općine razgovarao o tom problemu jer niko ne želi da primi takve radnike. Gdje god apliciraju za posao, dobiju odbijenicu – naglašava Kotorić.

Da dijabetes svakodnevno uzima danak govori i podatak da se u proteklih šest mjeseci 2020. godine, broj oboljele djece na području Kantona Sarajevo, utrostručio.

To je kaže, Nađa Kumrić, predsjednica Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa KS, podatak ljekara sa Pedijatrijske klinike KCUS-a i dodaje da je trenutno sa dijabetesom u ovom kantonu oko 400 mladih.

- Zašto je taj broj tako drastično skočio, niko pouzdano ne zna. Pretpostavlja se da su razlog stres i neadekvatna prehrana djece i omadine. I pandemija nam je donijela brojne probleme jer djeca sjede kod kuće i prate online nastavu, ne bave se fizičkom aktivnošću, izostalo je druženje, a sve to itekako se odražava na zdravlje – napominje Kumrić.

Podsjeća kako se godinama nije primjenjivala Uredba o ortopedskim pomagalima, što je rezultiralo da djeca nemaju kontinuirane mjerače šećera, što je odavno praksa u zemljama regije.

- To itekako olakšava život jer tim mjeračem vi djetetu dnevno možete sto puta izmjeriti šećer, a s obzirom na to da se dnevno dobijaju samo četiri trakice, djeca i njihovi roditelji nisu u stanju da vode borbu sa bolešću. Problem su nam dakle, inzulinske pumpe i potrošni materijal. Do sada su pravo na to imala djeca samo do 18 godina. Ko je od roditelja imao novca, mogao je nastaviti sa terapijom jer jedna pumpa košta 5.500 KM, dok mjesečno za setove treba izdvojiti 350 maraka. Ko to svom djetetu nije mogao priuštiti, vraćao se na "penove". Vjerujte da većina to nije mogla finansijski podnijeti – ističe Kumrić.

No, nakon višegodišnje borbe, roditelji oboljele djece postigli su dogovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS i početkom ove sedmice predali prve zahtjeve za refundiranje troškova kontinuiranih mjerača šećera u krvi. Kako ih u BiH nisu mogli nabaviti, kupovali su ih u zemljama EU-a, a za jedan senzor, koji traje 14 dana, plaćali su 60 eura.

Pozvali instituciju Ombudsmana da provjere stanje na terenu

- Velika je prednost tih mjerača, jer dnevno treba minimalno deset puta da se djetetu izmjeri šećer u krvi na trakicu i sedam do deset puta da date inzulin. To je skoro 20 puta da dnevno ubodete dijete, puta 30 dana – je 600. Sa pumpicom i mjeračem to je 12 puta mjesečno. Uz to, dokazano je da su kod osoba koje su na inzulinskoj pumpi za sedam puta smanjena druga oboljenja i komplikacije povezane sa dijabetesom – govori Kumrić.

Navodi i višegodišnju borbu za Glukagonom, lijekom koji jedini spašava život usljed teške hipoglikemije, a na kojeg nisu imali pravo oni iznad 18 godina života.

- Nakon višegodišnje borbe, Zavod je uputio dopise prema domovima zdravlja da pravo na Glukagon imaju svi bez obzira na dobnu starost. Kažem uputili su dopis jer to još nije zaživjelo u praksi – naglašava Kumrić.

Iz Saveza udruženja dijabetičara FBiH navode kako im ne preostaje ništa drugo nego pozvati instituciju Ombudsmana da provjere stanje na terenu, označe odgovorne i poduzmu mjere iz svoje nadležnosti, kako bi inzulinsko-ovisni u Federaciji BiH uveli u 21. stoljeće i spasili inkvizitorskih metoda liječenja, kojima ih je, kako kažu, Federalno ministarstvo zdravstva osudilo na život u boli i patnji.

- Javno pitamo i sve odgovorne: Zašto ste sebi uzeli pravo da ugrožavate budućnost ove djece i ljudi, i da im tobožnjim uštedama onemogućavate sretan i zdrav život, nego ih već sad osuđujete na invaliditet i preranu smrt? Vlade se smjenjuju, dolaze i prolaze, nedodirljivi sve više postaju dostupni ruci pravde, a mi smo tu i čekamo. Od ove borbe nikad nećemo odustati - poručili su iz Saveza udruženja dijabetičara FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.