open-navfaktor-logo
search
Skandalozni istupi
Dijagnoza stručnjaka: Da li je Milorad Dodik normalan?
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, godinama u svojim javnim nastupima vrijeđa državu koju predstavlja, iskazuje govor mržnje, bijes, te nerijetko i prijetnje. Posljednji takav istup imao je preksinoć prilikom gostovanja na RTRS-u, a potom i na srbijanskoj Prva TV, gdje je povišenim tonom govorio o novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu, te poručio da ne želi suživot s Bošnjacima, nazvavši ih "patološkim" i "konvertitima".
05.08.2021. u 12:47
get url
text

Prema riječima neuropsihijatra dr. Omera Ćemalovića, Dodik ima nizak prag tolerancije i ne može kontrolisati svoju reakciju na frustracije.

Dr. Omer Ćemalović

- Uzrok tome može biti posttraumatski stresni sindrom (PTSP), koji mu je, čini mi se, bio konstatovan prilikom jednog sudskog spora. Jedan od simptoma PTSP-a je ta pojačana pobuđenost, praskavost i burno reagovanje. Što se tiče rječnika, to ima direktne veze sa našim karakteristikama ličnosti, to jest morala, sistema vrijednosti, sistema prioriteta, a ličnost se formira počevši od kućnog do svakog drugog okruženja. Svi mi nekada imamo situaciju da upotrijebimo neku riječ koja nije prihvatljiva, ali ne može se na javnim istupima i u mass-medijima izlaziti sa takvim rječnikom. Razočaran sam što vjerske zajednice ne učestvuju u kritici takvog govora i vida ponašanja, jer se kosi sa svim onim što propagiraju. Međutim, oni ili neki od njih jednostavno šute i ne reaguju – kazao je.

Teška socijalna patologija i beskrupuloznost

Dodao je kako bi Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) trebala da zabrani prijenose na TV-u onoga što je Dodik rekao, ali i sve druge javne ličnosti, ukoliko koriste riječi mržnje, te da ga mediji ne bi uopće trebali citirati.

- On je u društveni život počeo da uvodi takav vokabular i ponašanje, tako da sada imate da se svakim danom sve više i više javlja takvih neugodnih scena u okruženju, na poslu, u porodici, haustoru i tako dalje. To je ustvari jedna teška socijalna patologija, beskrupuloznost, bez empatije prema drugom, bezosjećajnost, sklonost svemu i svačemu samo da se dođe do cilja bez obzira na posljedice – istakao je dodavši da bi se sociolozi trebali pozabaviti time ko je kriv za takve stvari.

Prema riječima dr. Ćemalovića, Dodik je kroz period svoje vladavine navikao da ga se sluša i da se bespogovorno radi ono što on hoće.

VEZANI TEKST - Asocijacija mladih Roma osudila Dodikog govor: Ovo nije prvi put da uvrijedi romsku zajednicu

- On je ponekad jako brutalan u obračunu sa ljudima koji mu se na neki način suprotstave. To je jedan snižen ili potpuno izbrisan prag tolerancije na frustracije. Vidite da kada nastupa na TV-u, on cupka na mjestu kao da turira. To je jedna izrazita pobuđenost koju ne može da kontroliše, afekt i impulsivnost. Da li to namjerno radi ili zato što ne može da se kontroliše, što je uzbuđen ili uznemiren, to je sada pitanje procjene ponašanja – kazao je dr. Ćemalović.

Profesorica Sarina Bakić

Kako je kazala Sarina Bakić, profesorica na Odsjeku za sociologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, već je poznat populistički narativ većine političara u BiH.

Ponašanje za svaku osudu

- A Dodik je jedan od prvaka tog populističkog agresivnog narativa koji u cilju ima stvaranje konfuzije među ljudima i nezadovoljstva. Mislim da je u suštini takva vrsta narativa od Dodika skretanje od suštinskih problema koji ne samo da Republika Srpska ima, nego i BiH. Nažalost, ovakva vrsta političkog narativa ne doprinosi boljitku našem društvu ni u kom pogledu. Tu Dodik u cjelokupnoj ovoj situaciji nema dobre namjere u smislu rješavanja gorućih problema u BiH – istakla je Bakić.

VEZANI TEKST - Dodik na RTRS-u: BiH splačina od države, nećemo život sa Bošnjacima, to i Hrvati misle

Dodala je kako su za BiH važni i kompromis i konsenzus i razgovori.

- Međutim, ovakve vrste provociranja, jedne bahatosti, usudit ću se reći i nipodaštavanja građana i građanki BiH, vrlo je štetankazala je te dodala da Dodik kao politička ličnost i član Predsjedništva BiH na taj način izaziva i provocira javno mnijenje u BiH.

- Za svaku osudu je da neko, ko u bilo kojem pogledu predstavlja državu, vrijeđa je, nipodaštava i govori vrlo ružne stvari o državi. To je jedan apsurd koji je isključivo u vezi s bh. društvom, gdje visoki politički predstavnici konstantno vrijeđaju BiH koju predstavljaju i na osnovu osnovu koje i jesu plaćeni da rade – zaključila je naša sagovornica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.