open-navfaktor-logo
search
Sistem se vraća u funkciju
Dijelovi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Dalmacije ponovo dobili struju
AUTOR: Faktor
21.06.2024. u 13:53
get url
text
Tuzla
Tuzla
Tuzla i Banovići su među rijetkim gradovima u Bosni i Hercegovini koji ponovo imaju napajanje električnom energijom. Prema informacijama čitatelja pojedini dijelovi Banje Luki dobili su struju. 
U većem dijelu BiH, naročito u urbanim centrima, otežan je saobraćaj jer ne rade semafori. Veliki broj privatnih firmi, kao i administracije, poslali su radnike kućama jer im je rad onemogućen bez električne energije. 
Kako javljaju mediji u Crnoj Gori, pojedini dijelovi te zemlje također ponovo imaju struju. 
Slobodna Dalmacija piše da je struju dobio i Split. 
Skoro cijelo područje Crne Gore bilo je bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postepeno uključenje, javlja Pobjeda.me. Problem je bio ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Kako saznaje Televizija Vijesti, od gradova u Crnoj Gori struju su sve vrijeme imali samo Pljevlja i Žabljak.
Gotovo cijela Bosna i Hercegovina ostala je bez struje u 12:25 sati, a postepeno se vraća napajanje u dijelove naše zemlje. 
- Usljed poremećaja regionalnih razmjera došlo je do nestanka napona u svim dijelovima Crne Gore, osim sjevera, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera u BiH, Albaniji i dijelu Hrvatske - rekao je danas izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović.
U 12:25 došlo je do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH, potvrdili su iz Elektroprivrede BiH.
- Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.
U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOSBiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima - saopćili su nešto ranije  iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.