open-navfaktor-logo
search
Revizija
Dilberović: Provjerili smo diplome svojih zaposlenika, neke obrazovne institucije traže novac za provjere
O reviziji diploma u Federaciji BiH smo razgovarali sa Elvirom Dilberović, federalnom ministricom obrazovanja i nauke
21.09.2019. u 11:53
get url
text
Elvira Dilberović
Elvira Dilberović

Revizija diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, ali i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, provodi se zadovoljavajućom dinamikom, rekla je za Faktor Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke. Dodaje kako očekuje da će većinu posla završiti u predviđenom roku.

Do sada nisu otkrivene lažne diplome

- Zadužene su sve te institucije da od obrazovnih ustanova koje su izdale diplome o stečenoj stručnoj spremi njihovih zaposlenika zatraže provjeru njihove vjerodostojnosti, i to u roku od šest mjeseci od usvajanja inicijative. Dužni su i dostaviti svoje izvještaje o realizaciji provedenog. Već nam i pristižu cjeloviti izvještaji ili se traže određene instrukcije i dodatna objašnjena za njihovo realiziranje - kazuje nam Dilberović i dodaje:

- Mi u ministarstvu na čiji je prijedlog i usvojena ova inicijativa, provjerili smo sve diplome svojih zaposlenika. Pri tome smo se i sami posvjedočili da je ovo zahtjevan posao. I svi drugi na nivou Federacije BiH su započeli sa provjerom diploma svojih zaposlenika, ali, naravno, sama dinamika različita je i ovisi o specifičnostima određene institucije i organizacije. Kod nas, u Ministarstvu, kao i u institucijama koje su, do ovog trenutka dostavile svoje izvještaje, nije otkrivena niti jedna lažna diploma - kaže Dilberović.

Ona je na posljednjoj sjednici Vlade FBiH skrenula pažnju da određene visokoškolske institucije u Federaciji BiH traže finansijsku nadoknadu i do 351 KM za izdavanje traženih potvrda prilikom provjere podataka o diplomama. Dilberović smo upitali o kojim se institucijama radi i koje iznose traže.

- U ovom trenutku ne bih govorila o konkretnim slučajevima niti komentirala tražene iznose, ali napominjem da će Ministarstvo postupiti po preporuci Vlade i obratiti se visokoškolskim ustanovama s prijedlogom da se ovakve provjere izuzmu od plaćanja naknada i molbom za bolju saradnju, a sve s ciljem okončanja provedbe procesa provjere - odgovorila nam je Dilberović.

Poraditi na preventivnim mjerama

Podsjetila je i na suštinu provjere diploma.

- Suština cijele ove priče je da zaštitimo sve one poštene ljude koji su svojim radom i odricanjima došli do svojih zvanja, od onih koji su to učinili prevarama, pri čemu nanose i nepopravljivu štetu cijelom našem društvu i zajednici. Korupcija je društveni problem od najvećeg značaja, osobito za društva u tranziciji, poput našeg. Treba poraditi, prije svega, na razvoju preventivnih mjera, a što se tiče represivnih mjera, one su predviđene Krivičnim zakonom - kazala nam je Dilberović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.