open-navfaktor-logo
search
Objavljena revizija
Dio objekata DKP-a nije useljen, jedan od razloga je što zaposlenici nisu zainteresirani da tu žive pa se plaća zakup
Iako je Bosna i Hercegovina u posjedu značajnog broja objekata diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), oni i dalje nisu svi useljeni. Istovremeno, za zakup prostora i troškove smještaja zvaničnika u DKP-ima u prošloj je godini izdvojeno 12,3 miliona KM.
28.06.2022. u 08:00
get url
text

Ovo je dio izvještaja Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine posvećenog upravljanju imovinom i troškovima smještaja u DKP-ima i realizaciji preporuka za poboljšanje ove oblasti koje su revizori dali 2017. godine.

Revizija je konstatovala nedovoljan napredak u stanju ove oblasti u odnosu na 2017. godinu.

- Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije vršilo analize iskoristivosti objekata DKP-a ni nakon provedene revizije (2017. godine) kojom je konstatovano da više od polovice stambenih jedinica u vlasništvu BiH nije useljeno ili je povremeno useljeno. Neuseljeni su uglavnom bili stambeni prostori u objektima ambasada naslijeđenih sukcesijom imovine bivše SFRJ. Razlog njihove neuseljenosti je što ti stambeni prostori nisu obnovljeni i opremljeni.

Drugi razlog je što zaposlenici DKP-a nisu zainteresirani za stanovanje u tim prostorima, niti ih po postojećim propisima na to neko može prinuditi. I dalje ne postoje propisi koji bi osigurali da zaposlenici DKP-a ne mogu odbiti smještaj u uvjetnim stambenim jedinicama u vlasništvu BiH – ukazali su revizori.

Revizija DKP-i 2022.

Ipak, revizori su konstatirali da je napravljen i određeni pomak pa su useljene stambene jedinice u Oslu, Otavi, Londonu, kao i konzulat sa stanovima u Stuttgartu.

- Stambena jedinica u Milanu još nije useljena, kao ni rezidencija u Beču i Budimpešti i zgrada ambasade sa stanovima u Madridu – navodi revizija.

Revizorski tim je konstatirao da su za oko milion KM smanjeni troškovi najma i smještaja osoblja u DKP-u u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu. Međutim, razlog nisu aktivnosti poduzimane na otklanjanju nedostataka već smanjenje broja osoblja, jačanje eura, kupovina objekata u Zagrebu i Beogradu kojom je ušteđeno oko 240.000 KM po osnovu zakupa. Troškovi se od 2018. pak nisu značajnije mijenjali.

Revizija DKP-a 2022.

- I dalje je procenat realizacije višegodišnjih kapitalnih ulaganja, odnosno planiranih i realiziranih projekata kupovine, adaptacije i opremanja objekata u DKP-u izrazito nizak. MVP i pored višegodišnjih aktivnosti nije donio jasne standarde i kriterije koje objekti DKP-a trebaju ispunjavati. Od 2018. godine nisu kupovani objekti za potrebe DKP-a, iako je prednost kupovine objekata evidentna – dio je izvještaja revizije.

Državni Ured za reviziju je naglasio da je potrebna realizacija višegodišnjih kapitalnih ulaganja Ministarstva vanjskih poslova BiH koja su namijenjena za kupovinu, adaptaciju i opremanje objekata u vlasništvu BiH u svijetu. Dodaju da bi se time doprinijelo zaštiti postojećih objekata od propadanja kao i racionalizaciji i optimizaciji troškova smještaja osoblja u DKP mreži.

- Početkom 2018. godine MVP je izradio elaborat pod nazivom "Analiza komparacije DKP-a i rezidencija". Spomenuti elaborat definira opredjeljenje i argumente za kupovinu objekata samo za države u bliskom regionu i to na lokacijama Podgorica, Ljubljana i Skoplje. Kupovinom objekata na ove tri lokacije, MVP procjenjuje da bi iznos zakupnina bio umanjen na godišnjem nivou za oko 200.000 KM, odnosno za oko 4,1 posto ukupnih troškova koje MVP izdvaja za ovu namjenu. Realizacija kupovine objekata na spomenutim lokacijama nije ni započela, osim u slučaju Podgorice – navode revizori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.