open-navfaktor-logo
search
Čekaju informacije
Dio provjera završen: Imenovanje novog Vijeća ministara BiH čeka iduću sedmicu
Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine još nije zakazala sjednicu i najvjerovatnije da je i neće biti ove sedmice, kazao nam je danas Milan Dunović, član ove komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
18.01.2023. u 15:05
get url
text

Dodao je da nemaju informacije ni da li su završene provjere kandidata za ministre i zamjenike ministara.

VEZANI TEKST - SIPA provjerava kandidate za državne ministre: Obrasce predali Konaković, Forto, Helez, Nešić, Tegeltija...

- Apsolutno ništa se ne dešava. Nismo još dobili ni poziv za sjednicu, a morali bismo ga dobiti tri dana prije same sjednice ako je hitna, a sedam dana ako je redovna. Tako da ove sedmice ništa od toga – rekao je Dunović.

Danas je održana sjednica Kolegija Zastupničkog doma na kojoj je, kako je kazao predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić, dogovoreno da redovna sjednica Zastupničkog doma bude održana 31. januara.

A kada je u pitanju hitna sjednica na kojoj bi bilo samo imenovanje Vijeća ministara BiH, Zvizdić je za agenciju Fena izjavio da će ta sjednica biti održana dan ili dva poslije informacije da su svi kandidati prošli predviđene provjere Centralne izborne komisije BiH i SIPA-e, odnosno nekoliko dana poslije održane sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Ocijenio je da bi to mogla biti srijeda ili četvrtak naredne sedmice.

Izjavu Predraga Kožula, predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, nismo uspjeli dobiti.

Kako je jučer objavio portal Istraga.ba na svom Twitter nalogu, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) završila je provjere kandidata za državne ministre i zamjenike ministara iz reda srpskog i hrvatskog naroda i svi su prošli provjere, a s obzirom na to da se kasnilo s prijedlozima iz stranaka "Trojke", njihove provjere još nisu okončane.

Iz Vijeća ministara BiH je danas i potvrđeno da je novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto dobila od SIPA-e izvještaj o 12 kandidata za ministre i zamjenike ministara, te da se očekuje da će najkasnije do kraja sedmice iz SIPA-e i Centralne izborne komisije BiH biti dostavljeni izvještaji o završenim provjerama kandidata.

Upravo je CIK za sutra planirao sjednicu posvećenu izdavanju potvrda za kandidate za Vijeće ministara BiH, barem onom dijelu koji je prošao provjere.

Prema ranijim informacijama, kandidati za pozicije u Vijeću ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nenad Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZBiH) za ministra pravde i Dubravka Bošnjak (HDZBiH) za ministricu civilnih poslova.

Ivica Bošnjak iz HDZ-a je kandidat za zamjenika ministra sigurnosti BiH, Josip Brkić za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, a Slaven Galić za zamjenika ministra odbrane BiH.

Marijana Mojić iz Ujedinjene srpske, stranke Nenada Stevandića, kandidatkinja je za zamjenicu ministra civilnih poslova. Kandidat za zamjenika ministra komunikacija i transporta BiH je Ognjen Janjić iz DEMOS-a, dok je kandidat za zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, kadar SNSD iz Doboja.

Naša stranka je saopćila da je Duška Jurišić njihov kandidat za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice je predložen Bošnjak iz RS-a. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio da je SNSD na tu poziciju predložio Sevlida Hurtića (BH Zeleni).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.